KOJI ZAČINI MOGU TRAJATI DO MILE VOLJE, A NA KOJE TREBA DA OBRATITE PAŽNJU? Mnogi će vam prestati biti OMILJENI
Začini, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

KOJI ZAČINI MOGU TRAJATI DO MILE VOLJE, A NA KOJE TREBA DA OBRATITE PAŽNJU? Mnogi će vam prestati biti OMILJENI

Bilo da ste amater ili profesionalni kuhar, verovatno vas zanima kako produžiti vek začinima koje imate u kuhinji jer su upravo oni zaslužni za najbolji ukus obroka

Objavljeno: 15:46h

Možda ne znate ali začini ne samo da poboljšavaju ukus jela, radi se o bilju koje je dobro i za zdravlje. Mnogi poznati začini su se pokazali odličnim antioksidantima te u sebi skrivaju komponente koje sprečavaju upalne procese. Istraživanja pokazuju da ako ih dodajete hrani možete smanjiti rizik i od nastanka bolesti srca i respiratornog sistema.

KOLIKO TRAJU ZAČINI?

Zavisno od vrst i obrade, začini imaju svoj vek trajanja, a oni suvi naravno traju nešto duže.

Sušeni začini mogu biti dobri za korištenje od 1 – 3 godine, a toj grupu začina pripadaju i:

bosiljak

origano

timijan

ruzmarin

lovor

peršun

luk

menta

žalfija

Začini
foto: Profimedia

Ova dva čaja pomažu kod kašlja, gripe i prehlade, a nutricionistkinja izdvaja i 7 vrsta koje je uvek dobro imati kod kuće

Mleveni ili oni u prahu mogu trajati od 2-3 godine, a ovo su primeri:

  • đumbir
  • luk u prahu
  • cimet
  • čili
  • kurkuma
  • crvena paprika

Začini koji nisu mleveni niti procesuirani imaju najduži vek jer je većina njihove površine nije izložena svetlu i vlazi pa će dugo ostati sveži i punog ukusa. Ako se pohranjuju pravilno, mogu trajati i do 4 godine.

KAKO ZNATI DA SU ZAČINI POKVARENI?

Začini
foto: Profimedia

U pravom smislu reči sušeni začini se ne mogu pokvariti, kada su "pokvareni" ustvari znači da su izgubili jaku aromu ali se od njih nećete razboleti. Na većini začina piše vremenski period do kada biste ih trebali iskoristiti, no možete ih bez straha koristiti i nakon tog datuma, ali ne možete računati na savršenu aromu. Ako niste sigurni koliko dugo neki začin imate u kuhinji, proverite valja li tako da proverite koliko je jak miris.

KAKO USKLADIŠTITI ZAČINE?

Ograničite izlaganje vazduhu, toplini, vlazi i svetlu kako bi duže trajali. Iako je zgodno začine staviti pokraj površine za kuvanje kako bi bili pri ruci, ipak to nemojte raditi već ih spremite u ostavu, na policu ili u kuhinjski element. Mesto mora biti nešto hladnije i tamnije. Isto tako želite ih spremiti u dobro zatvorene posude, a staklo ili keramika su najbolji odabir i radi toga što se lako čiste.

Plastične posude su popularan izbor ali često se ne mogu dobro zatvoriti pa mogu upiti druge mirise ili vlagu. Metalne posude jako dobro upijaju toplinu pa možda nisu najbolji izbor. Ako papriku ili biber stavite u frižider, duže će zadržati svoju boju, a isto se odnosi na sve začine koji sadrže ulja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.