KAKO DA JEDNOSTAVNO OČISTITE CRNU FLEKU OD VINA SA SVAKOG MESTA U KUĆI?Samo uzmite njih u ruke, nestaju kao od šale
Proliveno vino, Foto: Profimedia

JESTE LI ZNALI?

KAKO DA JEDNOSTAVNO OČISTITE CRNU FLEKU OD VINA SA SVAKOG MESTA U KUĆI?Samo uzmite njih u ruke, nestaju kao od šale

Trljanje i ribanje može uterati vino dublje u tkaninu i zapravo uzrokovati njegovo širenje, umesto toga ježno obrišite

Objavljeno: 11:33h

Nema ništa gore od sedenja na belom kauču ili druženja na prepunoj zabavi s čašom crnog vina u ruci. Prosipanje crnog vina može biti neizbežno, ali mrlje od crnog vina nisu. Evo što trebate znati kako biste uklonili mrlje od crnog vina sa svega, od odeće do radne površine, kako piše Reader's Digest.

Bez obzira koje crno vino ste prolili, stručnjaci kažu da biste trebali slediti ova tri osnovna pravila za rešavanje mrlja od vina:

Delujte brzo

  • Čim vino uđe u tkaninu, počinje se širiti prema van i prema dole. Zato je vaša najbolja šansa da potpuno uklonite mrlju od crnog vina da je napadnete kad je sveža.

Nemojte ribati

Vino
foto: Profimedia
  • Trljanje i ribanje može uterati vino dublje u tkaninu i zapravo uzrokovati njegovo širenje. Umesto toga nežno obrišite.

Uzmite so

  • Tečnost poput vina kretaće se prema nečemu suvom i praškastom poput soli, sode bikarbone ili dečjeg pudera, napominju stručnjaci. Nanesite obilno i ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim ga obrišite i tretirajte ono što je ostalo od mrlje.

Deterdžent za suđe i vodikov peroksid

Sapun za suđe ili vodikov peroksid neće delovati sami, ali zajedno su moćna kombinacija. Stručnjaci preporučuju mešanje jednog dela deterdženta za pranje suđa i tri dela vodikovog peroksida. Nanesite ga na mrlju spužvom ili krpom, a zatim ostavite 20 minuta do sat vremena. Očistite i ponovite ako je potrebno.

Vino
foto: Profimedia

So

Suvi materijali poput soli zapravo izvlače mrlju od tečnosti pa su odlični za tepihe. Nanesite odmah i obilno, a zatim ostavite neko vreme. Nakon toga možete samo usisati so.

Sirće

Neutralizuje ljubičaste i crvene mrlje te je dobar izbor za uklanjanje mrlja od crnog vina s odeće, ali ne može to učiniti sam. Pokrijte mrlju sirćetom, a zatim nanesite malu količinu sapuna za suđe. Nastavite tapkati kako biste podigli mrlju.

Skidanje crnog vina s kuhinjskih površina

Ništa ne upija tečnost tamne boje kao drvena daska za meso ili daska za rezanje. Da biste uklonili te mrlje, pokvasite dasku, pospite mesto solju i upotrebite izrezani limun za ribanje posoljene površine. Zatim operite kao i obično i ostavite da se osuši.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.