NJIH OBAVEZNO TREBA DA DRŽITE U ORMARIĆU SA LEKOVIMA: Štite vas i više nego što mislite
Foto: Printscreen/Youtube/ BEST HOMEMADE RECIPES

proverite svoje zalihe

NJIH OBAVEZNO TREBA DA DRŽITE U ORMARIĆU SA LEKOVIMA: Štite vas i više nego što mislite

Ova doktorka isitče da on pomaže kod blagog do umerenog bola od glavobolje, bolova u mišićima, menstruacije, prehlade i grlobolje, zubobolje, bolova u leđima, artritisa i za smanjenje temperature

Objavljeno:

Doktorka Džeklin Tomsik otkrila je kojih je to pet stvari koje bi uvek trebalo da imamo u ormariću u kupatilu ili fioci s lekovima.

Krema sa zaštitnim faktorom

Kremu za sunčanje treba nanositi svakodnevno, ne samo leti ili kada ste na plaži.

“Važno je da je nanosite svakodnevno, posebno na lice. Potražite vodootporne kreme s SPF-om 30 ili više. Obilno je nanesite ujutro i ponovo nakon znojenja ili plivanja. Krema za sunčanje širokog spektra štiti od UVA i UVB zraka”, kaže Tomsik.

Paracetamol

Tablete
foto: AP/Patrick Sison

Kad osetite glavobolju, paracetamol može pomoći. Ova doktorka isitče da on pomaže kod blagog do umerenog bola od glavobolje, bolova u mišićima, menstruacije, prehlade i grlobolje, zubobolje, bolova u leđima, artritisa i za smanjenje temperature.

“Kada se koristi prema uputima, to je vrlo siguran i efikasan lek”, dodaje.

Ibuprofen

Druga opcija za ublažavanje bola je ibuprofen.

“Nesteroidan je, deluje protiv bola i protivupalno. Pomaže u situacijama upale koja uključuje bol, osetljivost, oticanje i ukočenost, uobičajenu kod artritisa i nakon operacije. Takođe ublažava glavobolje, bol u mišićima, bol uzrokovan menstruacijom, prehladom i grloboljom i zuboboljom. Snažan je lek za smanjenje temperature”, navodi Tomsik.

Antiseptik

Ekstazi, Tablete
foto: Profimedia

Ne morate zbog svake ogrebotine i rane doktoru, pogotovo ako nisu duboke, ali dobro ih je tretirati antiseptikom. Antiseptik se primenjuje na koži kako bi se rana ili ogrebotina zaštitila od bakterijske invazije. Nanosi se na čistu ranu dva do tri puta dnevno.

Difenhidramin

Difenhidramin je blokator histamina i koristi se u mnogim situacijama.

“Najčešće se koristi za ublažavanje crvenila, nadraženosti, svraba očiju ili kože, kijanja i curenja iz nosa uzrokovanih peludnom groznicom ili alergijama i kašlja uzrokovanog manjom iritacijom grla ili disajnih puteva”, tvrdi Tomsik.

Treba napomenuti da difenhidramin uzrokuje pospanost i da se ne sme voziti pod njegovim uticajem niti bi ga trebalo uzimati s drugim lekovima za smirenje, prenosi N1.ba.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.