ČVARKE MOŽETE NAPRAVITI I SAMI KOD KUĆE: Imamo kompletan VODIČ, a tu su i 3 FENOMENALNA RECEPTA u koja se STAVLJAJU
Ilustracija, Foto: RINA

čvarci

ČVARKE MOŽETE NAPRAVITI I SAMI KOD KUĆE: Imamo kompletan VODIČ, a tu su i 3 FENOMENALNA RECEPTA u koja se STAVLJAJU

U kontinentalnim delovima lepe naše ova poslastica priprema se oduvek

Objavljeno:

Čvarci su deo naše tradicionalne kuhinje, omiljeno jelo našeg djetinjstva koje smo otkrili uz bake i dedove, a danas su nezaobilazni deo bogate gastronomske ponude

Iako se proizvodnja čvaraka veže za kolinje, nema potrebe zanemariti ovu gurmansku poslasticu u bilo kojem dobu godine. Ukusniji od čipsa, uz malo truda možete ih napraviti i sami kod kuće. Ovo tradiconalno jelo se priprema od masnoće, odnosno sala svinjskog mesa te slanine koju niste iskoristili za druge suve proizvode.

Kontinentalna poslastica

U kontinentalnim delovima lepe naše ova poslastica priprema se oduvek. Svaki majstor i svaka domaćica ima svoj omiljeni recept po kojem ih sprema i o tome se ne raspravlja. Postupak se svodi na prženje ili topljenje narezanih komada u vlastitoj masti. Za boju karamele zaslužno je mleko. Ova poslastica se prži dok ne ostane malo ili ništa masti. Nakon toga se čvarci prešaju i hlade dok ne dobijete najukusniju grickalicu, odnosno obrok na svetu. Obično ih začinite solju, jedete s malo češnjaka i lukom, poput pravog delikatesnog slavonskog doručka.

Donosimo vam osnovne smernice pripreme ukusnog tradicionalnog jela

Sve što vam je potrebno je slanina svinjskih leđa. Slanina mora biti hladna i čvrsta. Rezanje masnog tkiva ne prepuštajte slučaju jer je potrebno namirnice izrezati na kockice jednake veličine kako bi se sve ravnomerno ispržilo. Kockice režite na veličinu od 2 do 3 centimetra. Upotrebite jako oštar nož te se potrudite da svi komadići budu zaista iste veličine kako bi se pravilno otopili u isto vreme. Sve se stavi u duboku posudu te se doda malo vode, otprilike jedna šalica na nekoliko kilograma, a temperatura ne smije biti previsoka.

Čvarci nastaju kao rezultat topljenja svinjske slanine u loncu te zahtevaju stalno mešanje, posebice kroz prvih pola sata kuhanja. U prvih pola sata topljenja, moraju se neprestano mešati čvrstim struganjem po dnu lonca kako ništa ne bi zagorelo, jer zagorena kockica slanine uzrokuje promenu okusa.

Oni svoju zlatno-smeđu boju dobijaju od mleka koje se mora dodati na početku topljenja, kada primetite mast na površini. Nemojte dodavati prevelike količine mleka kako ne bi dobili jako tamne čvarke, kao što će premala količina ih ostavili bledunjavima. Idealnu ćete boju dobiti ako pratite meru koja iznosi otprilike pola decilitra mleka na pet kilograma narezane slanine.

Čvarci su gotovi kada vidite da su poprimili nežno smeđu, zlatnu boju. Takođe bistra i svetla mast je znak da je proces gotov. Nakon završetka kuvanja sledi proces njihovog prženja, iako ih tokom topljenja svakako pritiskate varjačom kako bi se što pre rastopili i dobili prepoznatljivu boju. Preporučuje se, ako volite hrskave, da ih ne solite u fazi topljenja. Ako pak to uradite tokom prženja čvarci će ostati hrskavi poput čipsa. Soljenje čvaraka pre može rezultirati gumenom i mekanom teksturom.

Čvarci se mogu posluživati samostalno, uz malo hleba i luka, a možete ih jesti kao grickalicu. Odlično se prilagođavaju raznim jelima. Popularno ih je dodati salatama i umacima, ili od njih napraviti fine pogačice te različite obroke.

Tri recepta s čvarcima:

Pogačice s čvarcima

Sastojci: 500 g glatkog brašna, 40 g svježeg kvasca, 1 žlica šećera, 300 ml kravljeg mlijeka, 1 1/2 mala žlica soli, malo svježeg mljevenog papra, 1 jaje, 1 mala žličica svinjske masti, 250 g čvaraka ,1 žlica vode

Priprema: Čvarke prvo sameljite. U manjoj posudi izmrvite kvasac, dodajte šećer i malo toplog mleka. Promešajte i ostavite deset minuta na sobnoj temperaturi da se napravi pena. Posolite brašno, dodajte papar, promešajte i napravite udubinu u sredini. Dodajte kvasac, jaje, mast i ostatak toplog mleka. Umesite glatko testo i prekrijte ga 10 minuta, lagano ga potom premesite i ostavite pokriveno još 30-40 minuta na toplom mestu kako bi se malo povećalo.

Kada naraste premestite testo na brašnom posutu površinu i tanko ga razvaljajte. Po polovici testa rasporedite 1/3 mlevenih čvaraka pa preklopite drugim delom, zatim testo opet razvaljajte, nadenite drugom trećinom čvaraka i opet preklopite. Još jednom ponovite postupak, nadenite tijesto preostalim čvarcima, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm. Čašom ili modlicom režite pogačice, složite ih na lim koji je obložen papirom za pečenje. Razmutite jaje, dodajte mu žlicu vode i premažite pogačice po želji i lagano ih posolite. Pecite 20-30 minuta na 180-200°C.

Pašteta od čvaraka

Sastojci: 400 g čvaraka, 150 g crvenog luka, 10 g češnjaka, 4 jaja, 50 g majoneza, sol, malo svežeg mlevenog biber

Priprema: Usitnite luk i popržite ga na masnoći da dobro omekša. Tokom prženja dodajte malo vode i pustite da ispari. U blender sameljite čvarke, tvrdo kuvana jaja, češnjak i luk dok ne dobijete kompaktnu masu. Smesu začinite solju, paprom i majonezom. Ostavite u frižideru da se dobro ohladi.

Palenta s čvarcima

Sastojci: 2 šoljice kukuruzne krupice, 6 šoljice vode, 1 kašičica soli, 1 kašika ulja, 1 čašica čvaraka, pola glavice luka, 1 kašičica paprike, prstohvat bibera

Priprema: U vodu stavite ulje i so pa pustite da voda počne da kuva. Potom uz lagano mešanje ubacite kukuruznu krupicu u vodu i kuhajte još nekoliko minuta. Na tiganju na malo masnoće ispržite pola glavice narezanog luka na kockice i dodajte čvarke nakon nekoliko minuta. Zatim zajedno pržite lagano mešajući nekoliko minuta. Na kraju prženi luk i čvarke prelijte preko skuhanih žganaca. Poslužite po želji posuto crvenom paprikom, biberom i pavlakom.

Bonus video:

05:21

BRZE VESTI 02.12.2021. 15:55

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.