VAŠE DETE ČESTO IMA NOĆNE MORE? Evo rešenja kako da mu POMOGNETE
Dete, Foto: Profimedia

noćne more

VAŠE DETE ČESTO IMA NOĆNE MORE? Evo rešenja kako da mu POMOGNETE

Nisu ni najmanje prijatne, a roditelji uglavnom ne znaju kako da umire svoju decu.

Objavljeno:

Česta pojava kod dece jesu noćne more.

Nisu ni najmanje prijatne, a roditelji uglavnom ne znaju kako da umire svoju decu.

Možda ste među onima koji su pokušali da im objasne da je sve to plod njihove mašte. Ako jeste, onda znate da to baš i nije rešenje.

Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete da primenite i pomognete im u borbi protiv strahova.

Osećaj sigurnosti

Najvažnije je da se dete kada krene na spavanje oseća sigurno. U tome, recimo, može da pomogne velika plišana igračka. Pokušajte da uverite dete da ima ko da ga čuva.

Naučite ga da ima kontrolu

Najbolja borba sa strahom jeste onda kada shvatimo da imamo kontrolu. Zato dete treba da naučimo da ima kontrolu i da može da se samo izbori sa strahom. Stavite lampu pored kreveta, naučite ga da, kada se uplaši, uvek može da upali svetlo i tako pobedi mrak.

Čuvajte se senki

Iako lampa može da pomogne, zbog tog svetla mogu da nastanu strašne senke koje plaše dete. Pokušajte da to sprečite, pa sklonite predmete koji bacaju senku. Sedite na detetov krevet, upalite lampu i osmotrite šta sve može da ga uplaši.

Pričajte sa detetom

Ako su noćne more česte i dete se zbog toga budi ujutru, pustite ga da vam ispriča sve. Može da vam prepriča ili čak nacrta to što se dogodilo. Onda ga zamolite da promeni priču i napravi je onakvom kakvu bi ono volelo. Recimo, pitajte dete šta bi se desilo da se iznenada pojavi Supermen koji će ga spasti. Na ovaj način mu pomažete da kreira novu priču koja ima lep kraj.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.