PRLJAVO, IZNOŠENO I BEZ BOJE? Pazite kako perete STVARI! Tu su saveti koji će MNOGIMA POMOĆI
Veš mašina, Foto: Profimedia

odeća

PRLJAVO, IZNOŠENO I BEZ BOJE? Pazite kako perete STVARI! Tu su saveti koji će MNOGIMA POMOĆI

Čitajte nalepnice na odeći.

Objavljeno:

Ako vaša odeća izgleda prljavo, promenila je boju ili izgleda iznošeno nakon samo nekoliko pranja, vreme je da razmislite o tome kako perete veš, piše Real Simple.

Dvoje stručnjaka pojasnilo je zašto je razvrstavanje veša jako važno.

"Razdvajanje veša prema boji, vrsti tkanine i nivou zaprljanosti produžuje vek trajanja veša. Iako preskakanje sortiranja ne znači da će odeća biti uništena, ako imate vremena i sredstava za odvojeno pranje veša, primetićete da će odeća duže izgledati sveže i novo, pogotovo kada perete na hladnom. Posebno bih preporučila da veš odvojite što je više moguće", rekla je dr. sc. Jessica Zinna.

"Razvrstavanje veša pre pranja u mašini solidna je strategija za postizanje dobrih rezultata pranja i zato je važno. Pranje tamnih i svetlih predmeta zajedno je način na koji dobijate vidljiv prenos boje", pojasnila je Mary Gagliardi.

Čitajte nalepnice na odeći

Evo kako sortirati veš kako bi vaša odeća izgledala kao nova.

Započnite čitanjem nalepnice za negu, pogotovo s novom odećom i ako ste novi u pranju veša. Nalepnica će vam pomoći da odaberete pravu temperaturu vode, ciklus mašine za veš i temperaturu sušenja. Uvek odvojite perive predmete od odevnih predmeta samo za hemijsko čišćenje kojima je potrebna posebna pažnja.

Nakon što je odeća samo za hemijsko čišćenje odložena, razvrstajte ostatak veša po boji. Bela, pastelna i svetlo siva odeća ide na jednu hrpu. Tamna odeća, mornarsko plava, smeđa, tamno siva, crna, crvena ide u drugu hrpu.

Sada još jednom razvrstajte svaku hrpu prema vrsti tkanine. Odvojite farmerke i pamučne majice od laganih sintetičkih tkanina ili osetljivog donjeg veša. Osetljivo se može staviti u mrežastu vrećicu za veš pre stavljanja u veš mašinu. Razvrstajte pamučne ručnike koji stvaraju dlačice od odeće i pokrivača od mikrovlakana kako biste smanjili količinu dlačica i nakupljanja.

Pravila i za sušenje veša

Ako imate jako zaprljane predmete, napravite još jedno sortiranje. Blatnjavu odeću ili masnu radnu odeću ne treba prati s lagano zaprljanom odećom jer se prljavština može ponovno prenositi na druge tkanine.

Ako ste preskočili korake sortiranja veša, još uvek možete sprečiti dalje trošenje tkanina. Dr. Zinna je dala nekoliko saveta o najboljem načinu sušenja veša.

"Generalno važe ista pravila razvrstavanja za sušenje kao i kada perete veš. To je zato što se deblje tkanine suše duže od tankih. Kad ih zajedno sušite, tanke tkanine se previše isuše, a deblje često ostaju vlažne, što može uzrokovati i neugodan miris. Svakako pročitajte nalepnicu odevnog predmeta kako biste utvrdili može li se sušiti mašinski. Neki odevni komadi moraće se sušiti na vazduhu", pojasnila je.

(Espreso/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.