DA LI ZNATE ŠTA 1 TANJIR PASULJA DNEVNO RADI VAŠEM ORGANIZMU? Ovo niko nije mogao ni da ZAMISLI
Foto: PRINTSCREEN/YT/ HOME KITCHEN WITH DANNY

DONOSIMO I RECEPT

DA LI ZNATE ŠTA 1 TANJIR PASULJA DNEVNO RADI VAŠEM ORGANIZMU? Ovo niko nije mogao ni da ZAMISLI

. Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imali i do deset puta veće količine antioksidanta i drugih lekovitih materija, nego beli i žuti pasulj

Objavljeno:
  • 33

Iako se već dugo govori da je konzumacija pasulja dobra za zdravlje, danas se ovom povrću pridaje još više pažnje zbog novih informacija koje donose naučnici. Pasulj poseduje veliku energetsku vrednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline.

Šta to čini pasulj tako zdravim?

Pasulj je dobar izvor belančevina, i za razliku od drugih izvora belančevina, pasulj ima malo masti, te ne sadrži zasićene masti i holesterol. Jedna porcija pasulja osigurava 20 posto dnevnih potreba za vlaknima. Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu pasulj dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ne konzumiraju pasulj.

Koje su vrste pasulja najzdravije?

Pasulj
foto: Profimedia

Naučnici sa državnog univerziteta u američkoj saveznoj državi Kolorado testirali su šest uobičajenih vrsta pasulja koji se mogu naći na tržištu i izmerili količinu antioksidanta u svakom od njih. Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imali i do deset puta veće količine antioksidanta i drugih lekovitih materija, nego beli i žuti pasulj.

Čorbast pasulj

Pasulj
foto: Espreso.co.rs

Sastojci: 300-400 g pasulja tetovca, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, ulje, lovorov list, suvi začin, biber, 1 kašika brašna,1 kašičica mlevene paprike, 300 g suvih rebara.

Priprema: Pasulj očistiti i oprati u nekoliko voda, naliti i iseći crni luk, dodati rebra, lovorov list i staviti da se kuva. Ako je pasulj mlad, potrebno mu je svega sat vremena da se potpuno skuva. Na ulju ispržiti sitno seckan crni luk, dodati brašno i izdrobljenbeli luk, pa sve dobro propržiti i na kraju dodati mlevenu papriku i odmah podići sa ringle i sipati u pasulj. Dodati kašiku začina, soli i bibera i ostaviti da vri nekoliko minuta. Prosto k'o pasulj!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media