OVE NAMIRNICE MOGU DA PREVARE OSEĆAJ GLADI: Zaista je moguće, odmah ćete ih nabaviti
Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

OVE NAMIRNICE MOGU DA PREVARE OSEĆAJ GLADI: Zaista je moguće, odmah ćete ih nabaviti

Oterajte i pobedite želju za hranom, posebno kada želite smršaviti; uz nekoliko mudrih trikova ne dajte želucu da vas prevari i da svašta 'natrpate' u njega jer vas je obuzela glad

Objavljeno: 16:51h

Kada vas obuzme napadaj gladi pokušajte malo mentalno vežbati. Neutaživa želja za jelom može biti emocionalna, psihička ili fizička. Zato prvo pokušajte odagnati što se događa vašem telu i umu kada ste gladni. Ponekad se želja za hranom može pripisati osećajima poput dosade, stresa ili nervoze, stoga je uvek pametno razmisliti pre nego posegnete za omiljenom grickalicom ili slatkišem. Držite glad pod kontrolom, ako je neopravdana, ublažite apetit pomoću nekoliko trikova kojima možete pokušati nadmudriti sami sebe.

Ako vam se jede jer su vas obuzele određene emocije, poput stresa, anksioznosti, ljutnje ili usamljenosti, pokušajte to osvestiti, i nekim drugim načinom dovesti osećaje u balans, bez da ludu želju pokušate utažiti nekim masnim sendvičem, čipsom ili keksima. Stres i nedovoljna količina sna su veliki neprijatelji sitosti i željene figure, stoga je prvenstveno važno dobro i kvalitetno se naspavati, kao i pokušati pobediti izvore umora, napetosti i stresa.

Ako ste pak zaista gladni i ne možete se odupreti želji, jedite pametno. Jedine sporo. Promislite pre nego izaberete namirnicu kojom ćete pobediti glad i pokušajte da porcija bude izbalansirana te jedite svesno i uživajte u svakom zalogaju. Neka izbor padne na namirnicu bogatu proteinima i vlaknima. Izaberite neku voćku, salatu, orašaste plodove ili pak šolju mleka.

Pijte vodu ili nezaslađeni čaj

čaj
foto: Prinstcreen

Često manjak tečnosti u organizmu registriramo kao osećaj gladi. Odličan način za zaustavljanje gladi je ispijanje čaše obične vode. Ona doprinosi osećaju sitosti, a možete dodati malo i limuna u vašu vodu. Takođe, dobar izbor je i čaj. Šolja nezaslađenog omiljenog čaja možete uvek imati pri ruci kako biste zagrejali vaš želudac.

Ne preskačite doručak

Najbolji način da pobedite žudnju za hranom koja vas može pratiti tekom dana je da ne preskačete doručak. Obilan doručak ujutro može sprečiti glad koja će vas moriti naveče. Ako niste imali zdrav i kvalitetan jutarnji obrok ubrzo će vas sustići osećaj nedostatka energije i umora, a glad će se češće javljati tokom celog dana.

Dan započnite obilnim uravnoteženim obrokom koji će vas nagraditi energijom za celi dan koji je pred vama. Nutricionisti preporučuju najmanje tri jela u danu, a koji uključuju ugljene hidrate i vlakna, proteine i masti. Ravnoteža ovih nutrijenata je važna za osećaj sitosti. Ako niste navikli konzumirati hranu kroz jutro, naterajte se tu naviku promeniti. S vremenom će se vaše telo prilagoditi na novi raspored jedenja. Možete novu naviku započeti s manjim obrocima koje ćete kasnije nadograđivati i uravnotežiti.

Pojedite supu i salatu

Salata
foto: Espreso.co.rs

Pre glavnog jela, uvek obrok započnite s tanjirom tople supe. Supa će vas zasititi do neke mere te ćete nakon nje pojesti manje glavnog jela koje može biti bogato kalorijama. Zahvaljujući velikoj količini vode, a niskim količinama kalorija, supa je savršen izbor za smanjenje apetita i održavanje željene telesne težine. Ukusna supa sa povrćem dobro će vas zasititi i prema nekim istraživanjima smanjiti unos kalorija jela koje sledi iza nje. Takođe, velika porcija salate, osim što je zdrava, daje nam osećaj potrebne sitosti. Uz svaki obrok, pripremite i veliku porciju salate od raznog povrća, koju ćete minimalno začiniti s malo soli, maslinovog ulja i domaćeg octa.

Vlakna i proteini pomažu

Vlakna smanjuju apetit. Povrće, voće, integralne žitarice, grahorice uz bogatstvo vlakana, sadrže i velike količine vode što doprinosi osećaju sitosti. Što obroci sadrže više prehrambenih vlakana , to će naš osećaj sitosti biti veći, a time će se i naš apetit umanjiti. Vlakna imaju uticaj na hormone koji smiruju apetit.

Za spečavanje osećaja gladi preporučuje se hrana s topivim vlaknima poput zobi, naranči, kruški i slatkog krompira. Proteini takođe osiguravaju da duže vremena budemo siti i tako unesemo manje kalorija u organizam. Oni smanjuju lučenje hormone koji pospešuju glad. Namirnice bogate proteinima su riba, meso, jaja, jogurt, orasi i slične namirnice.

Spavajte dovoljno

spavanje
foto: Profimedia

Pobrinite se da svaku noć kvalitetno odspavate najmanje sedam ili osam sati. Kvalitetan san pomaže i održati vitku liniju. Dovoljna količina sna utiče na nivo leptina koji kontroliše apetit. Odlazak u krevet možete olakšati opuštajućim napitkom, čitanjem omiljenog štiva ili tehnikama opuštanja koje vam najviše odgovaraju, kao što su meditacija ili vežbe disanja.

Preporučuje se jedenje većih obroka najmanje dva sata pre spavanja. Potrudite se da nikada ne idete gladni spavati. Obratite pažnju na to da glad pre spavanja može biti znak da niste jeli dovoljno tokom dana te da telo pokušava kompenzovati dodatnu energiju kako bi nadoknadilo ono što je ranije propustilo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.