AJVARUŠA SVAKOG OSVOJI NA PRVU: Pogledajte zašto je najlepša ZIMSKA PITA i nećete zažaliti (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/The Best Recipes Narkonia

ODLIČNA!

AJVARUŠA SVAKOG OSVOJI NA PRVU: Pogledajte zašto je najlepša ZIMSKA PITA i nećete zažaliti (VIDEO)

Kad se svekrva i snajka lepo slažu, onda i gastronomske đakonije koje pripremaju moraju da budu vrhunskog ukusa

Objavljeno: 16:00h

Na balkanskim prostorima pite su neizostavni deo trpeze. Spremamo ih u slanoj i slatkoj varijanti, sa sirom, spanaćem, zeljem, mesom, višnjama, jabukama, suvim grožđem, orasima...

Varijacija na temu je milion, a ako se dobro snalazite u kuhinji i želite da članove svoje porodice obradujete novim ukusima, pita je „platforma“ na kojoj se možete igrati do mile volje. To su učinile naša čitateljka Marina Tahirović i njena svekrva koje nisu podlegle trendovima, pa i dan-danas rado razvlače kore za pitu i poigravaju se kombinovanjem nadeva.

Posle pite sa sirom uz koju su poslužile pravi domaći ajvar došle su na ideju da naprave pitu sa ajvarom i sirom. Rečeno - učinjeno. Recept koji je pred vama je isproban i dokazano ukusan.

Ajvar pita ili ajvaruša, kako su je naše vredne i kreativne domaćice nazvale, postala je pravi hit na društvenim mrežama i rado je viđena na trpezama širom Balkana.

Sastojci:

Pita
foto: Printscreen/Youtube/The Best Recipes Narkonia

350 ml tople vode

800 gr brašna

500 gr sira

400 gr ajvara

4 jajeta

so

ulje

Priprema:

Ljubimce izbacuju iz kola u pokretu, neki nemaju ni okice: Nina je udomila preko 100 mačaka

Zagrejte vodu tako da bude mlaka, pa dodajte brašno i so, i umesite glatko testo. Podelite testo na dva dela, pokrijte ga providnom folijom i krpom, i ostavite da odstoji sat vremena.

Na radnu površinu sipajte malo brašna, pa oklagijom razvucite testo. Kad vidite da je testo dovoljno tanko, premažite ga uljem, pa lagano krenite da vučete testo sa svih strana kako biste ga dodatno rastanjili. Na ovaj način pripremite dve kore.

U činiji viljuškom izgnječite sir, dodajte ajvar i jaja, i sve dobro promešajte. Ako je sir neslan, a volite da pita bude malo slanija, dodajte soli po želji.

Na nekoliko centimetara od ivice kore stavite fil, pa preklopite koru i savijte je od kraja ka sredini.

Podmažite pleh, spustite nafilovanu koru i premažite je uljem.

Isti postupak primenite i za drugu koru.

Stavite pleh u rernu koju ste prethodno zagrejali na 250 stepeni. Pecite pitu desetak minuta na toj temperaturi, pa malo smanjite temperaturu rerne i pecite pitu dok ne porumeni.

Pleh sa pitom izvadite iz rerne, rukama poprskajte pitu hladnom vodom, pa je pokrijte folijom i krpom i ostavite da tako odstoji desetak-petnaestak minuta. Potom isecite pitu i služite je sa jogurtom ili kiselim mlekom.

Prijatno!

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.