PRVI ZNAKOVI ALCHAJMEROVE BOLESTI: Ni slučajno ih NEMOJTE ZANEMARIVATI
Ilustracija, Foto: Profimedia

prvi znaci alchajmera

PRVI ZNAKOVI ALCHAJMEROVE BOLESTI: Ni slučajno ih NEMOJTE ZANEMARIVATI

Ipak, te znakove ne bi trebalo zanemarivati i ako pronađete sebe ili neku blisku osobu u većini navedenih, potražite savet lekara

Objavljeno: 17:53h

Alchajmer je bolest koja može doći vrlo sporo, razvijati se godinama, a blage i rane simptome mnogi ignorišu misleći da su se samo našli u stresnom periodu koji im crpi energiju, pojačava umor i ometa ih u svakodnevnim stvarima.

Ipak, te znakove ne bi trebalo zanemarivati i ako pronađete sebe ili neku blisku osobu u većini navedenih, potražite savet doktora:

1. Problemi sa spavanjem . Dok loše spavanje ima veze sa stresom, neprekinuti i dugotrajni problemi sa spavanjem mogu biti znak Alchajmera.

2. Anksioznost i depresija su usko povezani s ovom bolesti. Ovakvi problemi kod starijih osoba često su znak Alcajmera.

3. Problem s pisanjem ili izgovaranjem reči. Ljudima s Alchajmerom teško je pronaći pravu reč u razgovoru te se muče s vokabularom i ponavljaju rečenice.

4. Gubitak interesa za hobije. Alchajmer napada deo mozga koji je zadužen za motivaciju te oni više nemaju volje za hobijima.

5. Izgubljenost u vožnji. Osobe se osećaju izgubljeno i dezorjentisano dok voze i po poznatim ulicama te dok idu do njima poznatih mesta.

6. Ne vole druženja. Kao što smo već rekli, teško im je voditi razgovor, pogotovo kada su u grupi ljudi. Često se izgube u razgovoru.

7. Briga o pamćenju. Gubitak pamćenja najveća je posledica Alchajmera, ali ranije se ukaže kod ljudi koji misle da gube svoje pamćenje i ne mogu se setiti šta su trebali napraviti.

8. Problem s vođenjem finansija. Nisu sposobni voditi računa o svojim parama, računima i troškovima.

9. Loše pamćenje važnih stvari. Kada se osoba ne može setiti velikih događaja koji su se dogodili taj dan ili te sedmice, to je veliki znak Alchajmera.

(Espreso / Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.