DOBRO PAZITE DA VAM KAFA UMESTO DIVNOG PIĆA NE POSTANE OTROV: Može biti VEOMA OPASNO
Ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju

DOBRO PAZITE DA VAM KAFA UMESTO DIVNOG PIĆA NE POSTANE OTROV: Može biti VEOMA OPASNO

U zavisnosti od toga koga pitate, kafa je ili divno piće ili otrov koji izaziva zavisnost

Objavljeno: 19:30h

Kafa je zaista kompleksan napitak koji sadrži stotine bioaktivnih supstanci i najveći je izvor antioksidanata za većinu ljudi. Neka istraživanja takođe pokazuju da ljubitelji kafe imaju manji rizik od razvoja određenih bolesti kao što su dijabetes (tip 2), neurološki poremećaji i bolesti jetre.

Međutim, ako je malo kafe korisno za telo, povećanje doze neće nužno povećati ove efekte. Dakle, koliko je kafe dovoljno da se maksimiziraju zdravstvene prednosti bez ugrožavanja?

U zavisnosti od toga koga pitate, kafa je ili divno piće ili otrov koji izaziva zavisnost.

Kofein je glavni sastojak kafe, a u jednoj šoljici može biti između 50 i 400 (ili više) miligrama. Prosečna šoljica kafe sadrži oko 100 miligrama, a većina stručnjaka se slaže da su 4 šoljice (oko 400 mg kofeina) zdrave za većinu odraslih. Ali treba imati na umu da postoje i drugi izvori kofeina, kao što su čaj, energetska pića, čokolada kao i određeni lekovi, pa treba paziti na količine koje se unose. Predoziranje kofeinom može dovesti do nemira, anksioznosti, vrtoglavice, drhtavice, nesanice, ubrzanog rada srca i može imati loš efekat na stomak.

Koliko kafe pijete dnevno? Podelite u komentarima.

(Espreso / Finirecepti.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.