ONE ĆE VAM SAČUVATI ZDRAVLJE TOKOM CELE ZIME: OVU HRANU nikako ne sklanjajte SA STOLA
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Uradi sama- ideje za kreativce

donosimo

ONE ĆE VAM SAČUVATI ZDRAVLJE TOKOM CELE ZIME: OVU HRANU nikako ne sklanjajte SA STOLA

Iako je izbor voća i povrća tokom zime nešto oskudniji nego inače, ipak ima dovoljno namirnica koje su bogate vlaknima i antioksidansima, a možete ih dodati svakom obroku

Objavljeno: 16:50h

Kako dolazi zima, bitno je da poradimo na imunitetu.

Najbolji način za to je putem unosa voća i povrća svakodnevno, a postoje određene namirnice koje važe za “čuvare zdravlja” tokom zime.

Iako je izbor voća i povrća tokom zime nešto oskudniji nego inače, ipak ima dovoljno namirnica koje su bogate vlaknima i antioksidansima, a možete ih dodati svakom obroku.

Kako biste bili zdravi i uspešno se izborili protiv zimskih bolesti, trebalo bi da jedete sezonske namirnice sa domaćeg područja, po mogućnosti sveže kuvane kod kuće jer pravila prehrana, izbegavanje stresa, dovoljna sna i umerena fizička aktivnost su ono što vam je potrebno kako biste prezimili hladne dane bez prehlade.

Celer

Celer
foto: Profimedia

Korenasto povrće prepuno je vitamina i minerala. Celer je odličan izbor za nerve i moždane funkcije, obnovu kože, te poboljšanje celokupnog imuno sistema. Izvor je vlakana, vitamina K i B. U njemu se nalaze flavonoidi koji imaju ulogu antiokisdanasa, a ostali hranljivi sastojci ovog povrća održavaju zdravlje creva, jetre, kože, očiju i kose.

Cvekla

Iako je najčešće jedemo u teglicama, ukiseljenu, šteta je cveklu ne iskoristiti i na druge načine. Odlična je za podizanje imuniteta i poboljšanje krvne slike. Cvekla obiluje viminima B i folnom kiselinom, te mineralima kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, selen, jod i kalijum. Njena redovna konzumacija blagotvorno utiče na regulisanje krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Popularno je piti sveže isceđen sok od cvekle, što je takođe jedan od načina korišćenja ove izuzetno zdrave namirnice.

Prokelj

Na pijaci ga možete pronaći tokom cele zime. Bogatstvom kolagena i vitamina C, prokelj pomaže koži da bude elastična. Betakaroten, vitamin K, kalijum, kalcijum i fosfor koji se nalaze u njima sagorevaju štetni holesterol.

Kako biste sačuvali sve bitne nutrijente, prokelj kuvajte na kratko.

Zimsko voće

Pomorandža
foto: Youtube printscreen

Pomorandža je odličan izvor vitamina i minerala. Takođe, u njoj postoje tiamin, riboflavin, folati, kalijum, kalcijum i magnezijum. Odličan je saveznik u detoksikaciji organizma.

Konzumiranje limuna zaustavljate bolesti poput laringitisa, gripa, prehlade, bakterijskih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca, ariritisa i bronhitisa. Sadrži pektin, folnu kiselinu, vitamine, fosfor, kalijum, kalcijum, mangan, te deluje preventivno i blagotvorno na rad jetre, creva, želuca, imunog, nervnog i kardiovaskularnog sistema. Lumun alkalizuje naše telo, podstiče otpornost organizma i čisti nas od toksina.

Šipak

Osim citrusa, zimi nam na raspolaganju stoji šipak. Njegovo svakodnevno konzumiranje podiže zdravlje na viši nivo, jer on poboljšava zdravlje srčanog sastava, povoljno utiče na dijabetes, krvni pritisak, Alchajmerovu bolest, plodnost, prostatu, te usporava artritis i starenje celog organizma. Može se jesti sam, dodavati u salate, a do njega možete napraviti i sveži sok. Izrazito je niskokaloričan.

Kivi

Kivi
foto: Profimedia

Kivi je bogat vitaminima, antioksidansima i vlaknima. Najčešće se jede svež, čime u potpunosti možemo da iskoristimo sve njegove blagodati, nutritivnu vrednosti i uticaj koji ima na naše zdravlje.

Pun je vitamina C, ublažava kašalj, kijanje i simptome prehlade. Ovo voće bi trebalo češće da jedete jer njegova velika prednost u odnosu na ostale namirnice jeste što on nije dodatno tretiran hemikalijama.

Podstiče probavu, štiti srce, kožu čini blistavom, popravlja raspoloženje i nivo energije u telu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.