KOSOVSKI ZELJANIK SE NIKAD NE ODBIJA: Smatraju ga KRALJICOM među PITAMA, evo I ZBOG ČEGA
Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

preukusan

KOSOVSKI ZELJANIK SE NIKAD NE ODBIJA: Smatraju ga KRALJICOM među PITAMA, evo I ZBOG ČEGA

Ako je po nečemu poznata naša Srbija, onda bismo slobodno mogli da kažemo po vrhunskim pitama. Prave se svuda i na najrazličitije načine, pa zato i recepata ima bezbroj. Neko ih suče, neko razvlači, neko gužva, neko punim slanim, a neko slatkim filom, ali kada su tople i kada zbog njih zamiriše cela kuća, nema toga ko može da im odoli

Objavljeno:
  • 51

Zeljanik se tradicionalno najviše pravi na Kosovu, i to od kukuruznog brašna i spanaća, ali varijaciju ove pite možete da pronađete i u ostalim krajevima naše zemlje. Pita je jako sočna i ukusna, pa kada je jednom probate, garantujemo vam da ćete je stalno praviti.

ZA TESTO

600 g kukuruznog brašna, prašak za pecivo, oko 4 dl kisele vode, malo soli, 3 kašike ulja, ZA FIL 1 kg spanaća, 4 jaja, 500 g punomasnog kravljeg sira, 4 kašike ulja ZA PRELIV 2 jaja, 180 g kisele pavlake, 180 g kiselog mleka

PRIPREMA

Umesite testo od navedenih sastojaka i podelite ga na dva dela. Testo treba da bude kao za proju, ni gusto ni retko. Dobro podmažite tepsiju i u nju sipajte prvi deo testa. Spanać iseckajte, pa ga pomešajte sa sirom i jajima, pa ga sipajte preko prve kore, prelijte uljem i lepo poravnajte. Drugi deo testa malo razredite sa vodom, kako biste ga lakše rasporedili preko fila. Zeljanik pecite na 200 stepeni oko 15 minuta, pa temperaturu snizite na 180 stepeni i pecite još pola sata. Kada dobije zlatnožutu koricu, izvadite iz rerne i prelijte mešavinom jaja, pavlake i kiselog mleka. Vratite zeljanik u rernu na pet minuta tek da se na površini napravi lepa korica.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media