OVO JEFTINO POVRĆE SE NALAZI NA SVAKOM STOLU, NEIZOSTAVNO JE: Pogledajte šta radi vašem ORGANIZMU kada ga UZMETE
Foto: Profimedia

paŽnja

OVO JEFTINO POVRĆE SE NALAZI NA SVAKOM STOLU, NEIZOSTAVNO JE: Pogledajte šta radi vašem ORGANIZMU kada ga UZMETE

Biljni svet obiluje izuzetno zdravim voćem i povrćem, mnoge namirnice koristimo često u ishrani, a da nismo ni svesni koliko su korisne i zdrave

Objavljeno: 16:16h

Jedna od takvih namirnica je svakako i kupus, koji je izuzetno bogat izvor ključnih nutrijenata i prava superhrana s obzirom na to da dokazano pomaže u lečenju i prevenciji mnogih bolesti.

Ovo zeljasto povrće iz porodice kupusnjača (kojoj inače pripadaju i karfiol, prokelj, brokoli i kelj) svako može sebi da priušti na jelovniku nekoliko puta nedeljno, pa ako razmišljate o tome kako da vaša ishrana bude zdravija, češća konzumacija kupusa biće odličan početak.

Naime, kupus, kao i ostalo povrće iz porodice kupusnjača, obiluje glukozinolatima - elementima koji sadrže sumpor i koji kupusnjačama daju karakterističan prodoran miris, gorkast ukus, ali i antikancerogeno delovanje.

Kupus obiluje vitaminom C, a jedan obrok donosi čak 70 posto preporučenog dnevnog unosa tog vitamina koji je važan za očuvanje imuniteta, uz to je odličan izvor vlakana i vrlo koristan za poboljšanje probave. Velik udeo vlakana i vode pomaže u sprečavanju zatvora i očuvanju zdravlja probavnog trakta. Pritom valja spomenuti i da je kiseli kupus, koji obiluje probioticima, pravi eliksir za zdravlje probavnog sistema i imuniteta.

Za snižavanje holesterola

Kupus se preporučuje i za snižavanje količine holesterola jer sprečava žuč da apsorbuje masti iz hrane nakon obroka, a to dovodi do smanjenja ukupne količine holesterola u telu. Tu je i glutamin, aminokiselina obilno zastupljena u kupusu koja ima snažno protuupalno delovanje i pomaže u ublažavanju bolova u zglobovima, simptoma artritisa i alergija.

Kupus je, zapravo, odlična hrana za mozak jer sadrži vitamin K, koji pomaže u zaštiti protiv Alchajmerove bolesti i demencije, dok su antocijanini iz crvenog kupusa učinkoviti u smanjenju pritiska u mozgu, što sprečava slabljenje kratkoročnog i dugoročnog pamćenja.

Čuva srce i kožu i ispunjava energijom

Naučnici su identifikovali gotovo dvadeset različitih flavonoida i petnaest različitih fenola u zelju, a ti nutrijenti antioksidativnog učinka smanjuju rizik za razvoj niza srčanih bolesti. Kupus uz to sadrži minerale kalcijum i kalijum, koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska. Od davnina je poznato da kupus leči čireve zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, a istraživanja su pokazala da je pijenje soka od kupusa vrlo učinkovito u prevenciji čireva. Kad smo već kod antioksidansa, oni su vrlo korisni i za usporavanje starenja kože, tako da na kupus možete da računate i kao na saveznika lepote i mladolikog izgleda. Kupus je bogat i vitaminima B1, B2 i B6, koji podižu količinu energije u telu pa kad počnete da osećate poslepodnevni umor, umesto za šoljicom kafe, možete da posegnute za salatom od kupusa, učinak će biti jednak ili čaki i bolji.

Crveni ili zeleni kupus?

Nećete da pogrešite koju god vrstu kupusa da odaberete, ali između crvenog i zelenog kupusa ipak postoje neke male razlike koje bi mogle da vas privuku na jednu ili na drugu stranu. Iako i jedna i druga vrsta obiluju mineralima i vitaminima, istraživanja su pokazala da u crvenom kupusu ipak ima nešto veći procenat vitamina C. S druge strane, crveni kupus se teže vari, pa ako imate probavnih problema, radije koristite zeleni kupus, ili crveni pripremite u kombinaciji sa začinima poput lovora i majčine dušice koji mogu da ubrzaju njegov varenje. Crveni kupus sadrži i nešto više kalorija, ali neznatno: 10 grama crvenog kupusa ima 157 kalorija, a zelenog 103 kalorije.

Kako da odaberete i čuvate kupus

Sveži kupus može da se kupi cele godine, a najpoznatije vrste su zeleni i crveni kupus, iako postoje i kineski kupus slatkastog ukus, pa tzv. savojski kupus, koji poznavaoci preporučuju za kuvanje. Uvek birajte glavicu koja je sjajne boje, čvrsta, teška u ruci i kompaktna. Listovi treba da budu hrskavi i sveži, bez crvenih ili tamnih mrlja. Požuteli ili smeđi listovi upućuje na to da glavica nije sveža. Stavite kupus u plastičnu kesu u fioku za povrće u frižideru. Tako spremljenu glavicu možete da čuvate nedelju do dve ili pet do šest dana ako je iseckana. Inače, nastojte da kupus čuvate u glavici i da ga seckate neposredno pre jela, jer čim ga prerežete, počinje da gubi vitamin C.

Ne kuvajte ga predugo

Kako biste maksimalno iskoristili sve dragocene sastojke ove supernamirnice, kuvajte je minimalno ili, još bolje, što češće je jedite sirovu. Naime, visoka temperatura razgrađuje hemijske elemente koje kupus čine tako blagotvornim za zdravlje pa je najbolje da ga konzumirate sirovog kao salatu ili minimalno kuvanog na pari ili u vodi tako da listovi zadrže strukturu i hrskavost. Dokazano je da dugotrajno kuvanje, među ostalim vrednim elementima, uništava glukozinolate, čija su antikancerogena svojstva dragocena.

Blagotvorna svojstva kupusa

Kupus kiseljenjem postaje još bolji, barem kad je reč o blagotvornim svojstvima za zdravlje. Dakle, svim onim hranjivim elementima u sirovom kupusu pridružuju se i aktivni elementi nastali njegovim kiseljenjem, pa sve zajedno pozitivno deluju na zdravlje. Osim što je kiseli kupus izvor karotenoida, folata, vitamina C, prehrambenih vlakana, glukozinolata, flavonoida i brojnih minerala, sadrži i dobre bakterije koje sprečavaju da u crevima prevladaju patogene bakterije i gljivice i uzrokuju različite bolesti.

Te korisne probiotske bakterije takođe pomažu u lečenju zatvora ili proliva, infekcija mokraćnog sistema, ublažavanju tegoba kod iritabilnog creva i smanjuju rizik za razvoj kandidijaze. Zato iskoristite jesenje i zimske mesece pred nama da se ova dragocena namirnica što češće nađe na vašem stolu.

Lek protiv mamurluka

Sasvim je sigurno korisna informacija da je kupus vrlo delotvorna pomoć kad preterate s alkoholom. Kao lek protiv mamurluka koristili su ga još stari Rimljani, između ostalog i zato što postoji visok udeo vlakana u kupusu, koji pomaže apsorpciju štetnog alkohol acetaldehida koji se u telu nakuplja nakon prekomerne konzumacije alkohola.

Kupus salata

Znamo da je kupus salata obavezan prilog uz mnoge balkanske specijalitete, dakle zimi ide uz čorbasta jela i pečenje, a leti se sjajno uklapa sa mesom sa roštilja. Priprema je jednostavna, ali postoji jedan mali trik kako da napravite salatu kao iz najboljeg restorana.

Sastojci za savršenu kupus salatu su:

1 glavica kupusa (800-1000 g)

3-4 kašičice soli

½ kašičice bibera

4 kašike sirćeta

5 kašika suncokretovog ulja

2 kašičice kima

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.