ZAMRZAVANJE HRANE: Evo koja se može zamrznuti, a koja ne
Ilustracija, Foto: Profimedia

hrana

ZAMRZAVANJE HRANE: Evo koja se može zamrznuti, a koja ne

Pre konzumacije, posuđe sa hranom je poželjno izvaditi i staviti u frižider, kako bi se hrana polako odmrznula

Objavljeno: 21:45h

Zamrzavanje gotovih jela je od velike pomoći mnogim domaćinstvima. Štedi mnogo vremena i ne mora se pripremati svaki dan. Važno je znati koja gotova jela mogu da se zamrznu bez promene ukusa prilikom odmrzavanja.

Zamrzavanje ne šteti ukusu gotovih jela, niti uništava korisne materije u hrani. Naprotiv, on skladišti veliki deo korisnih materija u hrani.

Možete zamrznuti supe, razna jela, pa čak i deserte. Supe nakon odmrzavanja imaju nepromenjen ukus.

Pečeni krompir ne možete zamrznuti, jer kada se odmrzne, nema isti ukus. Voda koja se skuplja u njemu potpuno menja njen ukus i nijedan začin ne može da promeni tu činjenicu.

Namirnice koje menjaju svoj kvalitet smrzavanjem uključuju pirinač. To važi i za kuvani i za pirinač pripremljen na dug način, odnosno za sva jela u kojima preovladava pirinač. Izuzetak može biti spanać sa malo pirinča ili druge kombinacije gde je pirinač prisutan u malim količinama, kao što su sarme ili punjene perike. Ova jela se mogu slobodno zamrznuti. Kada jedete hranu, ukus ostaje nepromenjen.

Kuvani grašak, pasulj možete slobodno zamrznuti, samostalno ili u kombinaciji sa različitim vrstama mesa. Ukus jela ostaje isti nakon odmrzavanja. Kuvani kupus, pečeni kupus ili kupus sa mesom takođe su među jelima koja se bez problema mogu zamrznuti.

Kada su supe u pitanju, ne postoje one koje se ne mogu zamrznuti. Svaka supa se može zamrznuti, a da njen ukus ne ostane nepromenjen.

Takođe možete zamrznuti jela sa ćufte i raznim sosovima. Takođe možete zamrznuti samo sosove, pa ih koristite za druga jela.

Brokoli i karfiol mogu da se zamrznu nakon kuvanja, a možete ih pripremiti i sa piletinom. Jela su veoma ukusna i jelo ne menja ukus nakon odmrzavanja. Takođe možete zamrznuti kuvanu šargarepu.

Pre konzumacije, posuđe sa hranom je poželjno izvaditi i staviti u frižider, kako bi se hrana polako odmrznula. Ovo je najbolji način da sačuvate ukus hrane.

Neke domaćice izbegavaju da zamrzavaju jela napravljena od prethodno zamrznutog mesa, ali se čini da je to nepotrebna mera predostrožnosti. Ako vam je, ipak, njihovo mišljenje bliže, pokušajte da spremate obroke od sveže kupljenog mesa.

(Espreso/vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.