I NAKON DORUČKA PONOVO OSEĆATE GLAD? Obratite pažnju na ovo, 1 stvar zaboravljate!
Ilustracija, Foto: Profimedia

stručnjaci otkrivaju

I NAKON DORUČKA PONOVO OSEĆATE GLAD? Obratite pažnju na ovo, 1 stvar zaboravljate!

Verujemo da vam nije jasno zašto se to dešava

Objavljeno:

Doručak je, kažu, najvažniji obrok.

Ali, da li vam se dešava da, nakon njega, brzo osetite glad?

Verujemo da vam nije jasno zašto se to dešava.

Stručnjaci tvrde da verovatno ne unosite dovoljno nutritijenata, a pogotovo proteina.

Amy Shapiro, nutricionistkinja, kaže da su proteini ključni u održavanju sitosti, davanju energije, pa čak i u upravljanju promenama raspoloženja.

Možete ih naći u svakoj ćeliji tela, a konzumacija pomaže u održavanju tih ćelija, kao i u oporavku i rastu mišića i tkiva. Pored toga, regulišu probavu i ravnotežu hormona. Kada dan započnete doručkom koji ima puno proteina, nivo šećera u krvi će biti normalne visine. Sa druge strane, ako pojedete nešto iz pekare, pahuljice i slično, taj nivo naglo raste, ali naglo i pada i zato, vrlo brzo, nakon obroka, ponovo osetite glad.

Shapiro preporučuje konzumiranje 0,8 grama proteina po kilogramu telesne mase dnevno. Ovaj broj nije jedinstven za sve, ali može da se povećava, ili smanjuje, u zavisnosti od vašeg nivoa aktivnosti, vašeg zdravlja i vaših ciljeva u ishrani.

Doručak, Proteinski hleb
foto: Profimedia

Ona je predložila i nekoliko obroka koji su ideali za jutarnje časove:

1. Jaja

“Jaja su bogata kolinom i vitaminom D, ali i proteinima – jedno jaje sadrži 7 grama proteina, pa ako napravite omlet od dva jaja i dodate mu puno povrća, imaćete 14 grama proteina u kombinaciji sa vlaknima, vitaminima i mineralima”, kaže i dodaje da su uz to i vrlo jednostavna za pripremanje i da vam ne treba puno vremena.

2. Chia semenke sa jogurtom, ili u obliku pudinga

Ovaj doručak je za one koji preferiraju slatku hranu ujutru. Jedna porcija grčkog jogurta ima 14 grama proteina, a kada mu dodate chia semenke, kao izvor zdravih masti, i 5 grama biljnih proteina, napravili ste savršenu kombinaciju. Za kraj dodajte maline ili borovnice, kao izvor vlakna i antioksidansa. Od chia semenki možete da napravite i puding. Stavite 3 kašike u pola pola šolje biljnog mleka, dodajte 1 malu kašičicu javorovog sirupa i voće po želji. Ovaj doručak bi trebali da napravite veče pre, kako bi chia pustila prirodnu sluz i napravila puding teksturu. “Ovaj doručak je odličnog ukusa, pun je omega-3 masnih kiselina za zdravlje kože i mozga i satima će vas držati sitima zahvaljujući vlaknima i belančevinama.”

3. Integralni tost sa puterom od oraha i bananom

“Integralni tost osigurava 5 grama proteina iz žitarica i semenki. Kombinujte ga sa mastima koje su zdrave za srce i nemasnim proteinima iz putera od oraha i ostaćete siti i zadovoljni celo jutro. Sveže voće dodaje vlakna”, kaže Saphiro.

(Espreso / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.