DEVET ZLATNIH PRAVILA ZA KUVANJE ŠPAGETA: Testenina će vam uvek biti SAVRŠENO SPREMLJENA
Špagete, Foto: Printscreen

NJAM!

DEVET ZLATNIH PRAVILA ZA KUVANJE ŠPAGETA: Testenina će vam uvek biti SAVRŠENO SPREMLJENA

Svako ima svoj način pripreme, ali profesionalni kuvari navode česte greške koje pravi većina ljudi

Objavljeno: 15:42h

Koliko puta vam se dogodilo da spremite savršen sos, ali špagete ili neka druga vrsta testenine, ne ispadnu kako treba.

Svako ima svoj način pripreme, ali profesionalni kuvari navode česte greške koje pravi većina ljudi.

Ako želite da vam špagete svaki put ispadnu savršene, ovo je devet zlatnih pravila za kuvanje:

1. Nikad ne stavljajte ulje u vodu

Ulje se odvaja i pluta na površini vode pa neće spričiti da se testenina lepi. Takođe, nakon što kuvanu testeninu ocedite, ulje će se zalepiti za nju što će sprečiti zadržavanje umaka na njoj, a to ne želite.

Ako želite da budete sigurni da se testenina neće lepiti, kuvajte je u puno vode. Tako će se skrob raspršiti po vodi i neće se ponašati kao lepak. Pravilo je da se u lonac stavi litar vode na svakih 100 grama testenine.

2. Čekajte da voda provri

Ukoliko želite li da vam testenina bude al dente, važno je da se držite ovog pravila kako bi bila u kontaktu s vodom što kraće. Drugi važan aspekt je da će provrela voda želatinizovati skrob koji se nalazi u testenini i tako je učiniti lakšom za probavu.

3. So dodajte tek kad voda provri

Ako dodate so u hladnu vodu, produžiće se vreme koje je potrebno vodi da dostigne tačku ključanja. Međutim, kad se ubaci u proključalu vodu, so će povisiti temperaturu i voda će tada biti vruća najviše što je moguće.

4. Ne smanjujte vatru

Držite visoku temperaturu na tački vrenja jer će se testenina tako brže skuvati – to je jedini način da se postigne al dente. Ako smanjite temperaturu kuvanja, na kraju ćete dobiti kašastu testeninu.

Špagete
foto: Youtube printscreen

5. Baš nikada ne lomite špagete

Špagete i slična testenina nisu toliko dugačke slučajno, već da bi mogle da se dobro omotaju oko viljuške, obuhvate umak kako treba i stvore savršen zalogaj. Kad takvu testeninu lomite, napravili ste štetu jer u tom slučaju ne možete da ih namotate oko viljuške, niti da ih jedete kao makarone.

6. Testirajte da li je dobro kuvana

Testenina bi trebala da bude dovoljno mekana kada se zagrize, da se ne oseća krckanje, ali u isto vreme i dovoljno žilava da se ne raspada.

Ukoliko želite da je servirate al dente, pogledajte presek kada odgrizete komad – u sredini bi trebalo da se vidi tanki deo bleđe boje od ostalog. Kod špageta to je obično tačkica u sredini. To se na talijanskom zove Punto Verde (zelena tačka) i znači da je testenina al dente. Jednom kad nestane, testenina više nije al dente.

7. Ne ispirajte je posle kuvanja

Važno je da na kraju kuvanja, nakon ceđenja, testeninu ne ispirate vodom, to je velika greška. Uklonićete s njene površine skrob koji pomaže da se testenina dobro poveže sa umakom.

8. Umak neka već bude spreman

Stavite testeninu u kuvani umak, uključite šporet i dinstajte par minuta. Ako je umak pregust, dodajte mu malo vode u kojoj se kuvala testenina – ona sadrži obilje skroba, obogaćuje ukus umaka i pomaže mu da se bolje zalepi za testeninu.

9. Poslužite odmah

Testeninu je najbolje poslužiti vruću i sveže kuvanu. Ukus svog jela možete da poboljšate dodavanjem parmezana ili naseckanog svežeg bilja poput bosiljka i peršuna.

Testenina se tradicionalno jede kao samostalan obrok, a ne kao prilog mesu ili ribi. Na taj način ćete potpuno uživati u njenoj nežnoj harmoniji ukusa. Meso ili riba poslužuju se uz povrće kao prilog.

(Espreso / 24 sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.