Kad je tuga prevelika: Kako preboleti gubitak voljene osobe? (FOTO)
Foto: Thinkstock

saveti!

Kad je tuga prevelika: Kako preboleti gubitak voljene osobe? (FOTO)

Najteži periodi vremenom će postati manje intenzivni i kraći, ali sasvim je uobičajeno da godinama nakon gubitka osetimo snažnu tugu, pogotovo u trenucima koje smo želeli podeliti s voljenom osobom
Objavljeno:

Strah. Gubitak voljene osobe može aktivirati puno briga i strahova, možemo osećati strepnju, bespomoćnost i nesigurnost. Sve to ponekad dovodi i do napada panike, a često preispitujemo i svoj život tj. smrtnost.

foto: Stock

Fizičke promene. Iako je tugovanje emocionalni proces, često uključuje fizičke tj. zdravstvene probleme poput umora, smanjenog imuniteta, gubitka kilograma ili naglog debljanja, mučnine, bolova i nesanice.

KAKO TUGOVATI

1. Pronađite potporu. Okrenite se prijateljima ili članovima porodice i nemojte ih izbjegavati jer je vam treba potpora bez obzira na to što možda mislite da ćete sve izdržati sami.

Ljudi često žele pomoći u takvim situacijama, ali ne znaju kako stoga otvoreno recite što vam treba - samo razgovor ili rame za plakanje. Potražite duhovnu utehu ako sledite religijske tradicije. Duhovni rituali poput molitve koji vam inače puno znače sada vam mogu pružiti veliku utehu.

"Nakon smrti voljene osobe više nego ikad moramo brinuti o sebi jer veliki emotivni stres može narušiti naše zdravlje. Uz fizičko, brinite se i za psihičko zdravlje jer su tijelo i um povezani. "

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.