SPADAJU U NAJAGRESIVNIJE VRSTE: Rase pasa koje bi trebalo da izbegavate ako imate malu decu!
Pitbul, Foto: AP

Rase pasa

SPADAJU U NAJAGRESIVNIJE VRSTE: Rase pasa koje bi trebalo da izbegavate ako imate malu decu!

Stručnjaci ističu da se trenutno 5 rasa pasa svrstava u opasne

Objavljeno:

U poslednje vreme često smo svedoci napada pasa na vlasnike. Stručnjaci smatraju da određene rase pasa važe za psihički stabilne, ali da će u najvećem broju slučajeva odreagovati na agresiju.

Svakom psu kojeg nameravate da gajite u svom domaćinstvu, potrebna je odgovarajuća disciplina i dresura. Možete se sami informisati na koji način treba da dresirate svog psa i zajedno raditi vežbe sa njim, a možete psa upisati i u školu za dresuru psa.

Prema nekim podacima, u Evropi najveći broj ujeda je od dobermana, ali ova rasa psa još uvek nije uvršćena u opasne pse.

U opasne pse spadaju oni koji su čvrstog karaktera, velike samovolje, ali i vrlo tvrdoglave rase, zbog čega dobro treba razmislite pre nego što ih nabavite, posebno ako imate malu decu.

Stručnjaci ističu da se trenutno 5 rasa pasa svrstava u opasne.

1. Rotvajler

Rotvajler je divna, moćna životinja, ali može negativno da reaguje, pa čak i napadne dete ako na primer, dete vikne i pobegne. Pas može instinktivno da potrči za detetom jer mu je u genetskom kodu da trči za plenom, a problem je što ga je teško zaustaviti jednom kada krene.

Uz ispravnu socijalizaciju i trening, rotvajler se može uklopiti u porodicu sa decom, ali je važno da bude pod nadzorom. Na primer, ako vidi da se deca iz njegove porodice grublje igraju sa drugom decom, rotvajler to može da protumači kao da njegovu decu neko napada i tada reaguje.

2. Pitbul

Pitbul je rasa koja je stvorena kako bi bila od velike pomoći vlasnicima prilikom lova, ali i za čuvanje i teranje stoke.

Međutim, usled neadekvatne socijalizacije, ukršanja rase i nemara, postali su jedna od najopasnijih rasa pasa na svetu koja je odgovorna za smrt velikog broja ljudi. Ipak treba istaći da ova rasa psa uz pravilnu dresuru i socijazlizaciju mogu biti miroljubivi i društveni psi koji neće predstavljati opasnost.

3. Sibirski haski

Predivnog, divljeg izgleda, sibirski haski je pas koji je po prirodi zaigran i vrlo energičan. Mogu biti i prijateljski raspoloženi, ali zbog njihovih specifičnih potreba, inteligencije i potpune odustnosti nagona za čuvanjem, možda nisu najbolji kućni ljubimci za decu.

Sibirski haski nije agresivan prema ljudima, ali njegovo nagonsko ponašanje i linjanje mogu stvarati probleme. Haskija treba socijalizovati sa drugim psima i pritom treba biti oprezan, jer male životinje može doživljavati kao plen. Ova rasa linja se tokom cele godine, što takođe može izazvati alergijske reakcije kod male dece.

4. Nemački ovčar

Pod drugim i verovatno poznatijim imenom “Vučjak”, ova rasa psa se uglavnom koristi za potrebe policije i vojske.

Njihova inteligencija i snaga je velika, pa zato služe i kao čuvari i kao spasioci, a često se koriste i za čuvanje stada. Mnogi smatraju da je vučjak nastao ukrštanjem sa vukom, zbog njihove sličnosti, ali je Društvo nemačkog ovčara ovu teoriju odbacilo.

Kao mana nemačkih ovčara smatra se pojava agresivnosti, koja se naravno može korigovati uz pravilnu dresuru. Do agresivnosti dolazi iz različitih razloga, a isti je ispoljavaju tako što dugo gledaju u oči, reže ili napadaju osobu koja ih iritira ili ih čini agresivnim.

Obzirom da vole da dominiraju, mogu razviti i agresiju ukoliko su u čoporu pa imaju želju za dokazivanjem. Posmatranjem svog psa shvatićete šta je zapravo razlog njegove agresivnosti, pa shodno tome valjalo bi da učinite sve što je u vašoj moći da se nastali problem reši.

5. Staford

Američki staford je vrlo snažan, ali i umiljat pas koji je stvoren da brani svog vlasnika.

Međutim, za njega važi slično kao i kod ostalih rasi pasa: zbog borbenog temperamenta, američki staford zahteva mnogo više pažnje za socijalizaciju, trening i dresuru. Ovakvoj rasi psa je potrebna “odlučna ruka” i gazda koji će postaviti autorite, zbog čega nisu idealna rasa za decu.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.