I MAČKE SE MOGU DRESIRATI: Postoji 1 sjajan NAČIN! A mnogi POJMA NEMAJU ZA TO
Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

NEVEROVATNO

I MAČKE SE MOGU DRESIRATI: Postoji 1 sjajan NAČIN! A mnogi POJMA NEMAJU ZA TO

Ukoliko ste tek doveli mače u svoj dom ili je vaš ljubimac nestašan, vidite da li ste podlegli verovanju u tri najčešća mita, ali tu su saveti koji vam mogu biti od pomoći

Objavljeno: 17:20h

Imidž „samostalne” životinje, nije mnogo naškodio popularnosti mačaka kao kućnih ljubimaca. Smatra se da samo u Velikoj Britaniji ima čak 10 miliona pripitomljenih mačaka. Nekih 25 odsto domaćinstava ima bar jednu mačku, smatralo se u vreme kad je sprovedena studija 2012. godine.

Brojni stereotipi se vezuju za mačke i mitove koji kruže o njihovom ponašanju. Sigurno ste bili u prilici da čujete neke stvari o mačkama koje su vam delovale suludo, ali budući da se pominju na svakom koraku, vremenom ste počeli da verujete i sami u njih.

Ukoliko ste tek doveli mače u svoj dom ili je vaš ljubimac nestašan, vidite da li ste podlegli verovanju u tri najčešća mita, ali tu su saveti koji vam mogu biti od pomoći.

Mit 1. Mačke se ne mogu dresirati

Uobičajena je zabluda da se mačke ne mogu dresirati poput pasa i da je sa njima znatno teže živeti. Obe ove izjave su mit, i mogu biti štetne ako vlasnik mačke u njih veruje.

Ako vlasnik veruje da mačka ne može biti izdresirana, on automatski smatra da se problemi u ponašanju mačke ne mogu rešiti. Ovo u dobrom delu slučajeva dovodi do toga da vlasnik ne želi više da brine o takvoj mački. Istina je međutim takva da se mačke mogu naučiti osnovnim oblicima ponašanja kao i izvođenju raznih trikova.

Fokus prilikom dresure bi trebalo da je na nagradama, umesto na tome da mački govorite šta ne sme da radi. Svaka životinja, pa i mačka će pre razumeti šta tražite od nje da uradi, umesto da joj stalno ponavljate “ne”.

Mačka
foto: Zotrana Jevtic

Mit 2. Kada vam mačka pokaže svoj stomak, ona želi da je mazite

Gotovo da nema osobe na svetu koja kada vidi mačku da leži na leđima i otkriva svoj stomak, nema nagon da je pomazi. Međutim u većini slučjeva to nije ono što mačka želi. Mačke se ponekad nađu u ovom položaju kako bi pokazale odbrambeni stav.

Ako misli da ne može da pobegne, na leđima će bolje moći da koristi kandže i zube. Mačji stomak je osetljiv, pa ne bi trebalo da shvatate lično ako vas ogrebe ili ugrize ako je po njemu pomazite.

Izlaganje stomaka može da bude i mačji poziv za igru, a vaše ruke i gola stopala ne bi.

mačke
foto: Profimedia

Mit 3. Mačićima nije potrebna socijalizacija

Uprkos opštem mišljenju jednako je važno i za mačiće kao i za štence da još kao vrlo mladi budu na pravilan način socijalizovani. Period socijalizacije kod mačaka je u periodu od 2 do 7 nedelje života. Tada mačići uče šta je bezbedno, a šta ne po njih.

Loša socijalizacija dovodi do toga da mače bude preplašeno, da se skriva od vaših gostiju, drugih kućnih ljubimaca i da reaguje agresivno ukoliko pokušate da je mazite. Mačići koji nisu na vreme socijalizovani teže u kasnijem dobu uče gde treba da obavljaju nuždu, konstantno su pod stresom i na oprezu.

Opuštene mačke su bezbrižne i kao takve mnogo sklonije sklapanju prijateljstava. One samo žele vodu, hranu, mesto za spavanje i kutiju za pesak tačno onako kako treba, a kad to dobiju, spremne su da počnu da istražuju društvene veze.

Bonus video:

04:10

Mačor Beki je maskota bloka 45

(Espreso/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.