VISITE NA MOBITELU PRE ODLASKA U KREVET? Postoji NAUČNO objašnjenje za to, OBAVEZNO pogledajte
Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube / ZoneA

stručnjaci otkrili

VISITE NA MOBITELU PRE ODLASKA U KREVET? Postoji NAUČNO objašnjenje za to, OBAVEZNO pogledajte

Iako se čini kao pozitivna stvar, stručnjaci upozoravaju da ova navika uništava naše fizičko i mentalno zdravlje

Objavljeno:

Ako svaku veče gledate serije ili ‘surfate’ po društvenim mrežama, niste jedini, a iza toga postoji i savršeno dobar, naučni razlog. Naime, psiholozi su tu naviku nazvali ‘osvetničko odgađanje spavanja', što je u psihologiji relativno nova ideja, kako piše LADBible.

Medical News Today definisao je ovu pojavu kao "čin ostajanja budnim nakon što su svi svakodnevni poslovi i aktivnosti dovršeni". To je u osnovi način da ljudi steknu kontrolu nad svojim životom kada se osećaju kao da nemaju vremena za slobodne aktivnosti tokom dana. Pronađite osobe za flert, avanturu ili vezu.

Sara Makin, psihoterapeutkinja i izvršna direktorka internetske savetodavne službe Makin Wellness, izjavila je: "Odgađanje sna iz osvete još je uvek novi koncept, pa se još uvek vode rasprave o psihologiji ovoga. Možda postoji veza između pojačanog dnevnog stresa i odgode spavanja." Koncept inače potiče od kineske reči koja znači osećati frustraciju zbog dugog, stresnog radnog dana i premalo slobodnog vremena koje bismo hteli sebi posvetiti.

Psiholog Lee Chambers rekao je: "Prema mom profesionalnom iskustvu, ovo ponašanje najčešće se javlja kod milenijalaca i generacijama Z, pod visokim pritiskom ambicioznih ciljeva. Njihovo je ponašanje zato na neki način pobuna protiv organizacije i često su svesni da je kvalitetan i dostatan san presudan za zdravlje."

Lee dodaje i kako postoje tri glavna znaka osvetničkog odgađanja spavanja na koje treba paziti:

1. Odgađanje odlaska na spavanje, što smanjuje vreme spavanja

2. Nema valjanog razloga za ostajanje budnim

3. Svesni ste da će odgađanje spavanja dovesti do negativnih posledica

Jedina pozitivna strana odgode sna je to što postoji lažni izgled da imate više kontrole nad svojim životom. To je vrlo snažno i privući će vas da nastavite s takvim ponašanjem, iako rizici nadmašuju nagrade. Nema stvarnog pozitivnog učinka na smanjenje kvalitete i vremena vašeg sna. Dosledan i kvalitetan san temelj je fizičkog i mentalnog zdravlja, objasnili su stručnjaci.

(Espreso/ Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.