POBEDITE LETNJI UMOR: Nekoliko trikova pomoći će vam da se PREPORODITE, samo ih sledite
Foto: Profimedia

SAVET

POBEDITE LETNJI UMOR: Nekoliko trikova pomoći će vam da se PREPORODITE, samo ih sledite

Letnji umor i iscrpljenost teme su o kojima se sasvim sigurno premalo razgovara jer taman pred godišnji odmor nije čudno da se osećate – grozno, da vam je puna kapa svega i da jedva čekate pobeći od računara, mobitela, kolega...

Objavljeno:

Letnji umor mnogo je više od iscrpljenosti zbog posla, a ovo leto toga moramo biti posebno svesni.

Ovo leto početak je ere nakon najstrožih zatvaranja zbog koronavirusa. Samim time mnogi žele nadoknaditi “izgubljeno vreme”, što je razumljivo, ali može biti i jako riskantno. Ako se uživanje u omiljenim aktivnostima pomno ne planira, može biti vrlo “preplavljujuće”, ali i dovesti do sagorevanja, otkrila je za Women’s Fitness terapeutkinja i wellness stručnjakinja Kate Moriss-Bates.

I Japanci su dobro upoznati s letnjim umorom, koji je u Japanu poznat kao “natsubate”. Leti, tokom ovog fenomena, Japanci posebno paze na svoje zdravlje, ishranu i dobar odmor, a isto bi preporučili i svima ostalima.

Zato za velikih vrućina prilagodite svakodnevne aktivnosti, odmarajte se više i imajte više energije, i to zahvaljujući malim promenama...

Odmarajte se nakon posla

Popodnevni dremež uvek dobro dođe, a pogotovo leti. Deset minuta više vam je nego dovoljno, a tome u prilog govori i jedna australska studija prema kojoj samo deset minuta odmora poboljšava raspoloženje i produktivnost.

Promenite termin treninga

Trening
foto: Profimedia

Vežbanje je navika koju bi bilo dobro zadržati i leti, ali uz male preinake. Ako vežbate ujutro, ustanite sat ranije kako bi vežbanje bilo ugodnije i kako biste izbegli visoke temperature. Svakako iskoristite leto za vežbanje na otvorenome, kao i za uživanje u vodenim aktivnostima.

Odmor je najvažnija komponenta treninga i našeg mentalnog zdravlja; pogotovo nakon naporne poslovne/radne godine. I tako i treba, malo se odmorite, napunite baterije i, ako pomislite na neku vrstu vježbanja, radite ono što tijekom godine niste – plivajte! Plivanje troši uvjerljivo najviše kalorija od svih ostalih rekreativnih cikličkih aktivnosti (trčanje, hodanje, rolanje, vožnja biciklom…) pa tako uz potonje benefite, imate još i onaj koji se zove “kalorijska potrošnja”! Vrlo vjerojatno niste znali, ali 30 minuta laganog plivanja troši oko 220 kcal, dok 30 minuta trčanja na brzini od 10 km/h troši oko 300 kcal, ističe Saša Segedi, prof. kineziologije.

Birajte mirise koji će vas razbuditi

Citrusni mirisi poput limuna i limete neodoljivo podsećaju na letnje vibre i u trenutku će vam dati energiju. Dobra je ideja i da uzgojite neko aromatično bilje poput paprene metvice i ruzmarina (pomaže kod fokusiranja) i kad god osetite potrebu, otrgnite malo bilja i samo udišite.

Prilagodite ishranu

Zdrava pishrana ključ je zdravog stila života, a leti stavite naglasak na voće koje će vas hidratizovati i osigurati vam preko potrebne vitamine, minerale i antioksidanse. Birajte nezaobilaznu lubenicu, ali i šljive, breskve, jagode...

Spavajte, spavajte, spavajte

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

Problemi s nesanicom muče mnoge, a situacija se znatno pogoršala u pandemiji kada je i nastao termin Kovid nesanica ili koronasomnija – izvedenica koja upućuje na probleme sa spavanjem uzrokovane anksioznošću i teskobom zbog pandemije.

Bez obzira na duže letnje dane, iznimno je važno da se dobro naspavate i, koliko god je to moguće, držite se svaki dan ujednačenog ritma odlaska u krevet i buđenja. Pri tome pokušajte spavati oko osam sati.

Učinkovitom se pokazala jedna kognitivnih tehnika tzv. „vreme zabrinutosti“, koje se odnosi na tačno isplanirano vreme tokom dana u kojem pišemo svoje brige, planove, sve što nas muči i što trebamo napraviti kako bi se izbjegle misli koje obično dođu kada legnemo u krevet te počnu ometati noćni san. Bitno je i planiranje ove „aktivnosti“, odnosno definisanje vremena kad idemo spavati te priprema za odlazak na spavanje. Isto kao što kada želimo nešto skuhati trebamo namirnice, recept i vreme za pripremu, tako je i sa spavanjem, potrebno je pripremiti se kako bi kvaliteta sna bila što bolja te posledično kako bi celi organizam bolje funkcionisao. U vreme pandemije valja spomenuti da čitanje i slušanje vesti, korištenje kompjutera, pametnog telefona ili gledanje TV-a treba u večernjim satima pre odlaska na spavanje izbegavati najmanje sat vremena pre te pokušati opustiti se uz neku od aktivnosti koja će umiriti telo i um, preporučuje Anđela Jelić, mag. psych.

Vreme u prirodi

Provođenje vremena u prirodi i na otvorenom lek je za dušu u svako doba godine, a pogotovo leti, kada nam je to najprirodnije. Zato, kako zbog zaliha vitamina D tako i zbog hormona sreće serotonina i svežeg zraka, boravite čim više na otvorenome, i to kako vam najbolje odgovara – jedite na otvorenome, hodajte, vrtlarite...

Pazite na svoje telo, duh i um

Spoznajte svoje granice

Svi imamo granice i upravo zbog toga dobro je naučiti reći ne. Ako ste pozvani na previše događanja ili imate puno porodičnih obveza, zapamtite da je u redu ponekad i reći – ne!

Vodite dnevnik

Kada vas nešto muči, jedan od najboljih načina da sebi pomognete i skinete što vam “leži na duši” je pisanje dnevnika. Važno je i da dnevnik uvek bude uz vas jer nikad ne znate kada ćete trebati nešto zapisati.

Ostanite u kontaktu

Život u izolaciji praktički nam je postao navika i zato je iznimno važno da održite odnose koji su vam bitni. Komunikacija i njegovanje bliskih odnosa važni su za vaše zdravlje.

(Espreso, Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.