DA LI ZNATE ŠTA JE ANORGAZMIJA? Žene više ne mogu LAGATI muški pol, sve je JASNO kao dan
Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI

DA LI ZNATE ŠTA JE ANORGAZMIJA? Žene više ne mogu LAGATI muški pol, sve je JASNO kao dan

Psihološki faktori koji mogu uticati na ove smetnje su razni, a neki od njih su anksioznost, nezadovoljstvo sobom, stid, odnos s partnerom, seksualna trauma..

Objavljeno:

Anorgazmija je delomični ili potpuni izostanak orgazma tokom seksualnog odnosa ili seksualne stimulacije. Ova smetnja je puno češća kod žena nego kod muškaraca, a neka istraživanja pokazuju da od nje pati svaka peta žena.

Vrste anorgazmije

Postoje različite vrste anorgazmije, pa zavisno od toga je li osoba ikada doživela orgazam ili ga ne može doživeti samo u određenim situacijama, razlikujemo:

Primarnu anorgazmiju – osoba nikada u životu nije doživela orgazam. To se stanje gotovo nikada ne javlja kod muškaraca, osim u iznimnim slučajevima bolesti ili fizičke traume.

Sekundarnu anorgazmiju – označava retko ili teško postizanje orgazmičkog stanja. Može biti situacijska ( kad osoba ne može postići orgazam tokom seksualnog odnosa s partnerom ali može prilikom masturbacije) ili se može javljati nasumično, uslovljavajući seksualnu frustraciju i nezadovoljstvo vlastitim seksualnim životom. I ova vrsta anorgazmije se javlja znatno ređe kod muškaraca, dok se procenjuje da pogađa oko 46% žena.

Što uzrokuje pojavu anorgazmije?

Orgazam
foto: Profimedia

Uzroci anorgazmije mogu biti različiti: od psiholoških, fizičkih pa sve do kulturno socioloških.

Što se tiče fizičkih uzroka, činjenica jest da različite vrste zdravstvenog stanja (hronične bolesti, povrede i fizičke traume) kao i primena određenih vrsta lekova (antidepresivi) mogu uticati na smanjenu seksualnu želju i doživljavanje orgazma.

Psihološki faktori koji mogu uticati na ove smetnje su razni, a neki od njih su anksioznost, nezadovoljstvo sobom, stid, odnos s partnerom, seksualna trauma...

Kultura u kojoj odrastamo takođe može imati uticaja na anorgazmiju. Ukoliko smo dobivali poruke je seks greh, da je masturbacija štetna za nas, a pri tome je izostala i edukacija uz paraleno usađivanje straha od seksualnih odnosa, nije neobično da se sve to nepovoljno odrazi na seksualno zadovoljstvo i postizanje orgazma.

Upravo zbog različitih razloga koji mogu ležati u pozadini anorgazmije, najvažnije je da se prvo otkrije uzrok a tek potom radi na njemu. Rešenje zasigurno postoji, stoga je najbitnije obratiti se stručnjaku za pomoć kako bi uspešno radili na otklanjanju smetnji.

(Espreso, Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.