NARCISOIDNOST NIJE NIMALO NAIVNA: Jedan tip narcisa može biti itekako ZLOSUTAN i OPASAN
Foto: Stock

obratite pažnju

NARCISOIDNOST NIJE NIMALO NAIVNA: Jedan tip narcisa može biti itekako ZLOSUTAN i OPASAN

Izvan razmetljivijeg i prepoznatljivog tipa, vreba manje poznata i opasnija podvrsta. Tamo gde je vaš standardni otvoreni narcis vuk u vučjoj odeći, prikriveni narcis vuk je u ovčjoj koži

Objavljeno:

Prilično dobro znamo što je narcizam do sada. Opis "narcisoid" je popularna reč, miljenik amaterskih analitičara. Oni u potrebi, harizmatični pljačkaši pažnje koračaju svetskom pozornicom, koristeći i zbunjujući one koji padaju na njihove čari. Imaju savršenu platformu u kulturi opsednutoj slavnima i društvenim medijima. Oni vladaju zemljama, omamljuju, manipulišu i stvaraju pustoš. Ali, izvan razmetljivijeg i prepoznatljivog tipa, vreba manje poznata i opasnija podvrsta. Tamo gde je vaš standardni otvoreni narcis vuk u vučjoj odeći, prikriveni narcis vuk je u ovčjoj koži.

- Šutljivija i suptilnija varijacija često je zbunjujuća i zloslutnija- kaže dr. Sarah Davies, psiholog i autorka knjige "Nikad više - prelazak s narcisoidnog zlostavljanja i drugih toksičnih veza".

- Učenje uočavanja prikrivenog narcizma može biti teže i zahteva određen nivo specifične svesti. S otvorenijim tipovima, to je gotovo neopravdana prezentacija‘ ovo sam ja ’. S prikrivenim narcisima njihov fokus na zadovoljavanje vlastitih potreba prikriven je suptilnijim tehnikama manipulacije i kontrole. Mogu izgledati slatki i nevini, čak sramežljivi i introvertirani, a mogu se činiti i vrlo brižnima i od pomoći. Oni mogu biti rame za plakanje, ali će ono što podelite s njima, podeliti protiv vas dalje na putu, i na kraju, s ciljem da manipulišu vama kako biste se osećali dužnima i zahvalni. Time im pružajući divljenje i zahvalnost - narcističku opskrbu.

Iako se psiholozi slažu da je temeljna patologija ista, različita prezentacija može uključivati ​​i druge aspekte-savladavanje krivnje, velikodušnost kao sredstvo za kontrolu i hinjenje bolesti radi sticanja simpatije. Kako Davies kaže, prikriveni narcis može biti "tihi uljez i tihi zavodnik".

- Kad se nađu u načinu rada žrtve, emocionalno su uverljivi daleko iznad sposobnosti neurotipične osobe. Čista delotvorna moć prikrivene sposobnosti manipulisanja drugim ljudima nikad me ne prestaje zadivljavati.

-Tajni narcizam doista je manipulacija žrtvama- kaže dr. Ramani Durvasula, koja je, prema njenim rečima, "u misiji demistificiranja i uklanjanja toksičnog uticaja narcizma na celi naš život" i vodi YouTube kanal posvećen ovom predmetu.

- Većina ljudi ih u početku neće videti kroz prizmu narcizma - njihova je koncepcija usmerena isključivo na tradicionalnog grandioznog narcisa - tog sjajnog, harizmatičnog, samouverenog, šarmantnog, duhovitog, atraktivan, udžbenički narcis. To nedostaje onima koji se, zapravo, često predstavljaju pomalo potištenima, žrtvama ili čak potrebitima ... Međutim, imaju iste teme kao i njihovi klasični i grandiozni prijatelji.

- Skloni su se oslanjati na strah i okrivljavanje kao način manipulacije- ističe Davies.

Narcisi se ne rađaju. Stvaraju ih rana okruženja, hvatajući poruku da njihovo pravo ja nije prihvatljivo, nakon čega stvaraju lažno ja ili masku. Ako je ta sjajna vanjska ljuska ugrožena, oni će napasti jer se osećaju uništeni.

Kao što Davies kaže, „Gotovo svaki klijent s kojim radim izjavio je da je unazad imao„ osećaj “da je narcisoid s kojim su se susreli loša vest, pre nego što su to ignorisali i dopustili da budu uvučeni u čari i intenzitet narcističke dinamike. Ako imate osećaj da bi osoba na bilo koji način mogla biti štetna - verujte joj. ”

Ovde često padamo. Ne verujemo svojim instinktima. Koliko god se to suptilno postiglo, narcis nesumnjivo čini svet višestrukim, fascinantnijim mestom. Ali, bez sumnje je opasniji.

(Espreso, Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.