PREDNJAČI MEĐU TROPSKIM VOĆEM: Štiti od virusa, jača imunitet i čini kožu lepšom!
Foto: Profimedia

ZDRAVO

PREDNJAČI MEĐU TROPSKIM VOĆEM: Štiti od virusa, jača imunitet i čini kožu lepšom!

Ljubitelji ananasa da li ste znali ovo?

Objavljeno:

Ananas je voće koje bez sumnje vredi uvrstiti u prehranu u slatkim i slanim kombinacijama, odnosno od voćne salate do smoothieja, ili čak sastojka koji će obogatiti okus pice. Osim što paše u svim kombinacijama, to slatko-kiselkasto tropsko voće ima i brojne blagodati za zdravlje, prvenstveno s obzirom na količinu C vitamina koji sadrži.

Ananas je vrlo bogat antioksidansima, te drugim spojevima koji pomažu u borbi protiv upala i doprinose jačanju imuniteta, poboljšanju probave, pa čak oporavku nakon operacije. Evo nekih od tih prednosti:

Bogat je vitaminom C

- U jednoj šolji ananasa ima 79 miligrama vitamina C, što je 88 posto dnevne potrebe i vrlo je koristan za jačanje imuniteta, kaže Amy Gorin, dijetetičarka iz Connecticuta. Jedno je istraživanje pokazalo je čak da deca koja su svakodnevno jela ananas imaju manji rizik od virusnih ili bakterijskih infekcija.

- Telo koristi vitamin C za izgradnju kolagena koji pomaže održati kožu svežom i glatkom - dodaje Brigitte Zeitlin, nutricionistica iz New Yorka.

- Takođe, pomaže u jačanju imunološkog sistema i u apsorpciji željeza. Spajanje izvora vitamina C s izvorom željeza (poput špinata, suhih marelica i obogaćenih žitarica) posebno je važno za žene koje često imaju nizak nivo željeza, kaže.

Ananas čuva imunitet i pomaže apsorpciju željeza

Sadrži enzim bromelain

- Ananas je bogat vlaknima, sadržava i gram proteina, te bromelain, koji je koristan za ublažavanje upala u organizmu, kaže Gorin. Bromelain je probavni enzim prisutan u plodu, jezgri i lišću ananasa s nekoliko terapijskih prednosti, pa se ananas tisućama godina koristio kao ljekovito sredstvo u tradicionalnoj narodnoj medicini.

Poznat je po svojim protuupalnim, antitrombotičkim i fibrinolitičkim učincima, antikancerogenoj aktivnosti i imunomodulatornim učincima, a uz to se smatra dobrim sredstvom za zaceljivanje rana i poboljšanje cirkulacije, stoji u biomedicinskom izveštaju iz 2016. u časopisu Spandidos Publications.

Studije su pokazale da bromelain može pomoći smanjiti rizik od određenih karcinoma, zbog svojih svojstava u borbi protiv upale. Druga studija pokazala je da bromelain može biti od pomoći u lečenju simptoma artritisa, ali u oba slučaja potrebna su dodatna istraživanja na ljudima. Konačno, pokazalo se da bromelain pomaže u oporavku od oštećenja mišića uzrokovanog vežbanjem.

Slatki i slani načini pripreme ananasa

Ananas je voće i može se jesti i pripremati na različite načine. Gorin preporučuje dodavanje u voćnu salatu ili parfe od jogurta za doručak, dok Zeitlin preporučuje dodavanje kašike ananasa u smoothieje za doručak, zajedno s 2 kašike špinata, što je snažna injekcija energije, dok se poslepodne može spojiti sa kašikom svežeg sira, za užinu. Čaša soka od ananasa nakon večere potaknuće čišćenje organizma.

Čaša soka od ananasa na veče doprineće čišćenju organizma

U slanim jelima, možete ga dodati narezanog na kockice pred sam kraj kuvanja, kako ne bi izgubio strukturu, a svejedno će otpustiti sokove i tako obogatiti ukus hrane. Odličan je dodatak uz meso na roštilju, tako da ga zapečete na sokovima mesa i poslužite na njemu, na primer, donosi portal Real Simple.

(Espreso, 24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.