IZBEGNITE OPASNOST OD UTAPANJA: Evo kako da edukujete DECU na vreme
Deca obožavaju vodu, Foto: Profimedia

PAŽNJA

IZBEGNITE OPASNOST OD UTAPANJA: Evo kako da edukujete DECU na vreme

Izuzetno je važno

Objavljeno: 15:24h

Sigurnost u vodi, posebno kada je riječ o manjoj deci, izuzetno je važna. Ona obožavaju igre u bazenima, vodenim parkovima ili na moru. Ali roditelji često muku muče kako ih držati pod nadzorom u tim trenucima. Amerikanka Natalie Livingston, inspektorka koja istražuje utapanja, koristila je svoje znanje i kao majka i kao istražiteljka kako bi pružila praktične savete. 1. Objasnite im pravila i edukujte decu o opasnostima

S decom je važno proći pravila ponašanja u bazenu ili moru te im objasniti negativne posledice do kojih može doći ako se ne pridržavaju istih. Objasni im i zašto bismo trebali praviti stanke u plivanju i zašto dah držimo pod vodom, kao i zašto su spasilački prsluci tako važni.

2. Pravila sigurnosti

Pre nego što uđu u bazen ili more, važno je da deca razumiju opasnosti i poštuju vodu. Vredno je postaviti granice i proći s njima sigurnosne mere. Objasni im na konkretnom primeru gdje mogu, a gde ne mogu plivati, gde uskočiti, a gde ne. Takođe, valja im naglasiti kako je potrebno zatražiti dopuštenje pre ulaska u vodu. Tako će i roditelji znati da ih moraju promatrati s posebnom pažnjom. 3. Drugi nisu dužni paziti na tvoju decu

Postojanje spasioca na plaži ili bazenu nije znak da bi deca mogla raditi što žele. Oni su tu za hitne situacije! Za malu decu koja su neplivači obavezno je nošenje spasilačkog prsluka ili koluta za plivanje, ako roditelji nisu neposredno uz njih. Natalie smatra kako korištenje prsluka za spašavanje u igrama povezanima s vodom ne treba biti stigmatizirano, budući da može pomoći deci da se osećaju zaštićeno.

4. Predahnite

Čini se da deca imaju beskrajnu količinu energije i verovatno bi mogla večno plivati. Odmor nakon određenog vremena korisno je napraviti ne samo da bi oni odmorili, već i da bi oni koji paze na njih predahnuli i osvežili misli. Primerice, plivajte zajedno određeno vreme, poput 30 minuta, a zatim bi svi trebali izaći iz bazena i predahnuti.

5. Edukujte decu o dubini vode

Naučiti decu da razumiju dubine mora i/ili bazena u odnosnu na vlastitu visinu jer to im može pomoći da donesu bolje odluke o tome gde plivati, a gde ne. Takođe, valja im osvestiti da viši brat ili sestra te prijatelj mogu plivati ​​u dubljoj vodi, dok bi se oni mogli mučiti.

6. Pravilo pet sekundi

Decu valja upozoriti na određene opasnosti koje vrebaju u vodi, a posebno se to odnosi na utapanje. Pritom je važno naglasiti da moraju obraćati i pažnju na druge. Ako vide nekoga pod vodom, neka počnu brojati do pet. Ako ne vide da se osoba pojavila nakon toliko sekundi, trebali bi to reći odrasloj osobi.

7. Postavi alarm

Gledati decu u svako doba poput sokola nije uvek moguće. Nadzor je ključan, ali roditelje mogu omesti drugi ljudi ili događanja. Postavljanje podsetnika na našim telefonima da se pregledava gde se deca nalaze može preusmeriti naše misli i olakšati nam proveru dece.

Bonus video:

00:45

Espreso redakcija bira pobednika Zadruge 4!

(Espreso, Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.