UPOZNAJTE NOVOG LIDERA U DIJETAMA: Uverite se zašto je SVEŽI SIR najbolje oruđe za MRŠAVLJENJE!
Foto: Profimedia

isprobajte

UPOZNAJTE NOVOG LIDERA U DIJETAMA: Uverite se zašto je SVEŽI SIR najbolje oruđe za MRŠAVLJENJE!

Zaluđuje ljude širom sveta

Objavljeno: 14:35h

Suprotno onome što bi mogla prvo pomisliti, dijeta sa svežim sirom nije jako stroga, jer se osim sira može jesti i druga hrana. Sveži sir, tačnije, sveži sir s niskim udelom masnoće - samo je osnova prehrane i tokom prehrane treba ga kombinovati s raznom zdravom hranom, poput povrća ili celovitih žitarica. Ako se pravilno izvede, uz ovu dijetu možeš izgubiti nekoliko kilograma za nekoliko nedelja. Da li je sir s malo masnoće zdrav za mršavljenje?

Malomasni sveži sir ima puno belančevina, što je, prema rezultatima istraživanja, posebno korisno pri mršavljenju: s jedne strane te belančevine dugo drže sitima i jačaju mišiće u telu, a s druge strane osiguravaju da nivo šećera u krvi ostaje konstantan, što smanjuje skladištenje masti. Još jedna prednost sira s malo masnoće: sadrži malo kalorija i masti, zbog čega ga možeš pojesti malo više. Evo kako funkcioniše dijeta sa svežim sirom

Za ovu dijetu sve obroke prvo treba nadopuniti s malomasnim svežim sirom. Moguće su sledeće kombinacije:

• sa sirovim ili kuvanim povrćem (npr. krastavac, paprika, mrkva)

• s kuvanim krompirom

• s hlebom od celovitih žitarica

• s bobičastim voćem ili drugim slatkim voćem poput grožđa ili bresaka

Može li prehrana s malomasnim sirom uzrokovati simptome nekih nedostataka nutrijenata?

Oni koji kombinuju uravnoteženu prehranu obično ne očekuju simptome nedostatka nutrijenata tokom preporučenog trajanja dijete od četiri do šest nedelja.

Važno: tokom dijete sa svežim sirom trebala bi puno piti, po mogućnosti dve do tri litre vode dnevno. Ali, nezaslađeni biljni čaj može takođe biti na jelovniku. Nakon jedne do dve nedelje, jedan obrok svežeg sira dnevno zamenjuje se normalnim obrokom, a zatim postupno drugi i treći. Koji su nedostaci prehrane sa svežim sirom?

S jedne strane, naravno, trebaš određenu izdržljivost i dobre živce ako tnedeljama jedeš uglavnom sveži sir. S druge strane, zavisno od konzumirane količine, relativno brzo se može postići dnevna maksimalna količina belančevina, a to može imati negativan uticaj na zdravlje. Previše belančevina opterećuje bubrege i jetru, a može doći i do zatvora. Svako ko primeti da ima takve pojave dok je na dijeti sa svežim sirom, trebao bi je odmah prekinuti.

Bonus video:

09:07

ESPRESO INTERVJU: Filip Vukosavljević

(Espreso, Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.