običaji
Ofarbajte VASKRŠNJA JAJA na NAJTRADICIONALNIJI NAČIN: Potrebni su vam ČARAPA i PERŠUN, a boje su PREDIVNE! (RECEPT)
Nađite konac i u parku uberite što više listića različitih oblika
Bake su najbolje znale - jaja su farbale u ljuskama od crnog luka. To ne znači da će biti braon boje i da ne mogu da se ukrase. Naprotiv.
Ne postoji potrebna količina ljuski od crnog luka, jer najbolje je da ih bude što više, pošto će i boja jaja biti intenzivnija.
Da bi ukrašavanje bilo uspešno, pored što više ljuski od crnog luka, treba sačuvati i stare ženske hulahopke koje mogu da budu i pocepane.
Nađite konac i u parku uberite što više listića različitih oblika. Najlepši su listovi od peršuna i deteline, a jedino je važno da budu što manji.
U staru šerpu se ubaci sva lukovina, nalije se vodom i stavi na ringlu. Na jaje se stavi list pa se pažljivo ubaci u čarapu. Čarapa se zategne i koncem se veže. Spretne domaćice na jedno jaje stave po tri listića.
Kada se jaja ubace u lukovinu može da se uključi ringla. Kada voda provri isključi se ringla i jaja ostave u vodi još pet minuta.
Ovo je nazdraviji način ukrašavanja jaja.
Ista ova lukovina može da se koristi nekoliko puta, odnosno, dok se ne ofarbaju sva jaja.
Kada se jaja skuvaju, izvade se kašikom i makazama se iseče čarapa. Sklone se zeleni listići, jaja se namažu zejtinom da sijaju. U korpicu se stave kada se ohlade.
Bonus video:
(Espreso/Novosti)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!