PAŽNJA! Jedenje ŠEĆERA utiče na spavanje i MENTALNO ZDRAVLJE! Postoji i rešenje za, ISPRED NOSA VAM JE
Šećer, Foto: Profimedia

ono si što jedeš

PAŽNJA! Jedenje ŠEĆERA utiče na spavanje i MENTALNO ZDRAVLJE! Postoji i rešenje za, ISPRED NOSA VAM JE

Konzumacija dodatih šećera povezana s povišenim krvnim pritiskom i upalama, povezana je i s depresijom

Objavljeno: 21:42h

S obzirom na to da naše mentalno zdravlje u zadnje vreme zbog globalne pandemije pati, razumljivo je da su naše emocije tokom prošle, ali i ove godine bile poprilično promenljive.

- U stresnim periodima obično posežemo za slatkom hranom koja nam pruža dobar osećaj. A istraživanja su pokazala da se naš ukupni unos šećera povećao za 53 posto od početka pandemije - kaže nutricionistkinja Marisa Cardvel.

Nažalost, studija iz 2021. iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuje da ovaj rast jedenja slatkiša može negativno uticati na raspoloženje, ciklus spavanja i fizičko i mentalno zdravlje više nego što bismo to voleli priznati.

- Istraživanja pokazuju da konzumacija previše dodatih šećera može dovesti do hroničnih zdravstvenih problema poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, ali takođe je u velikoj korelaciji s neravnotežom raspoloženja, a to dugoročno može dovesti i do depresije - kaže Cardvel. U nastavku saznajte na koje načine šećer utiče na našu emocionalnu dobrobit i kako to zaustaviti.

Mit o šećernoj groznici

Jeste li ikad posegnuli za slatkim zalogajem nadajući se boljem raspoloženju između Zoom sastanaka?

- Kratkoročni učinci visokog nivoa glukoze (glavnog šećera koji se nalazi u krvi) uzrokovani konzumacijom saharoze na nečije raspoloženje su takvi da mogu smanjiti budnost i izazvati viši nivo umora u prvih sat vremena nakon jela - objašnjava Cardvel. Naime, prema studiji iz Neuroscience & Biobehavioral Reviews, šećer obično ne poboljšava nijedan aspekt raspoloženja.

Dugoročni uticaj

- Visoka konzumacija šećera povezana je s depresijom i negativnim simptomima mentalnog zdravlja, što je vidljivo nakon nekoliko godina - kaže Cardvel. Istraživanja pokazuju da unos dodatih šećera s vremenom može dugoročno uticati na mentalno zdravlje, dok manji unos dodatih šećera može biti povezan s boljim mentalnim zdravljem.

Cardvel objašnjava da su neka novija istraživanja iznela nekoliko potencijalnih razloga zašto unos dodatih šećera može uticati na raspoloženje, na primer:

Konzumacija dodatih šećera povezana s povišenim krvnim pritiskom i upalama, povezana je i s depresijom.

Prehrana s visokim udelom šećera može dovesti do brzih skokova i padova šećera u krvi, što dovodi do poremećaja u nivou hormona i promena raspoloženja.

Učinci šećera slični su zavisnostima na nivou dopamina (hemikalija za zadovoljstvo i nagradu u mozgu), povezuju česti unos šećera s depresijom.

Koliki unos šećera je prihvatljiv?

- Glavni izvori šećera su uglavnom pića zaslađena šećerom, deserti, zaslađena kafa i čaj - kaže Cardvel. No to što dodati šećeri mogu negativno uticati na raspoloženje ne znači da se slatkih stvari morate potpuno odreći. Ljudi se rađaju sa sklonošću za slatkim ukusom, ali ipak postoje zdravi načini kako izlečiti žudnju za slatkim te istovremeno držati svoje raspoloženje i nivo šećera u krvi pod kontrolom.

- Umesto da uzmete sok ili čokoladu, potrudite se da unos ukupnog dnevnog dodatog šećera bude ispod 6 posto ukupnih kalorija - savetuje Cardvel. Nadalje objašnjava da ako jedete 2000 kalorija dnevno, to znači da biste trebali težiti tome da unos ukupnog dodatog šećera bude ispod 120 kalorija.

Zamene za šećer

Cardvel savetuje da umesto napitka zaslađenog šećerom, popijete sveži sok od limuna s nekim začinskim biljem, na primer u sok od limuna i narandže možete dodati i nekoliko listova mente.

- Zamenite slatki obrok za hranu s nešto više belančevina i zdravih masnoća kako biste stabilizovali šećer u krvi i osećali se zadovoljno. Humus i krekeri, maslac od kikirikija ili šačica orašastih plodova i voće su sjajne alternative - kaže Cardvel. Prema Cardvel, voće je prirodno slatko i prepuno vitamina, minerala i antioksidansa, vlakana i vode od kojih ćete biti hidrirani i siti. Ako želite svoj obrok završiti s nečim slatkim, pomešajte smrznuto voće kao što su banane i mango te napravite ukusni sladoled.

Praćenje unosa šećera

Dodati šećeri se skrivaju u nesumnjivim proizvodima poput umaka od rajčice i prelivima za salatu, pa zbog toga može biti teško znati koliko šećera stvarno jedete uz svaki obrok. Cardvel kaže da su aplikacije za unos hrane korisne za povećanje pažnje oko izbora hrane.

Takođe, preporučuje da čitate sastav hrane na pakovanjima i tražite dodate šećere, posebno kada jedete naizgled zdravu hranu poput žitarica, granola pločica ili mlečnih proizvoda. Znanje je moć i s vremenom biste mogli primetiti da je vaš doručak zapravo prepun dodatog šećera. Takvu hranu zamenite s alternativnom koja sadrži manje grama dodatog šećera, a Cardvel jamči da ćete se zbog manjeg unosa takvih šećera tokom dana osećati puno bolje, piše Real Simple.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.