UBEDLJIVO NAJBOLJA USKRŠNJA POGAČA: Recept je veoma prost i ODUŠEVIĆE VAS
Uskršnja pogača, Foto: Printscreen youtube

DOMAĆA POGAČA

UBEDLJIVO NAJBOLJA USKRŠNJA POGAČA: Recept je veoma prost i ODUŠEVIĆE VAS

Ovo su oprobani recepti uz koje ćete napraviti najukusniju pogaču na Uskrs

Objavljeno:

Dolazi nam najradosniji hrišćanski praznik – Uskrs. A to znači radosno vreme koje se provodi u krugu porodice i poštovanju tradicionalnih pravoslavnih običaja. Jedan od starih običaja jeste i da se na ovaj dan pravi Uskršnja pogača – čiji ćemo recept detaljno objasniti u narednim redovima.

Pripremili smo veliki broj recepata gde će bar jedan sigurno dopasti. Uz svaki od ovih recepata ćete dobiti preukusnu mekanu pogaču koju će uz slast jesti svi ukućani.

Uskršnja pogača – osnovni recept bez margarina

Najpre ćemo dati osnovne recepte koji mogu sadržati neke sastojke koje izbegavate. Ovakav način pravljenja uskršnje pogače sasvim odgovara tradicionalnim receptima. Evo kako se pravi uskršnja pogača i koji će vam sve sastojci biti potrebni:

– 250 mililitra mlakog mleka,

– 1/2 kocke kvasca ili 25 grama,

– 1 kašičica šećera,

– 1 jaje,

– 100 mililitra ulja,

– 1 kašičica sirćeta,

– 1 kašičica soli,

– 600 grama brašna, tipa 400,

Priprema: potrebno je da najpre razmutite kvasac u toplom mleku, dodate šećer i malo brašna i ostavite kvasac na 10-15 minuta da reaguje. Potom u kvasac dodajte ulje, jaje i sirće i razmutite. Potom se u smesu stavlja kašičica soli i dodaje se brašno malo po malo dok mutite varjačom.

Kako će testo sa dodavanjem brašna postati sve gušće i gušće počnite da ga mesite rukama. Stavite malo ulja u ruke kako se testo ne bi lepilo za njih. Mesite sve dok se testo sasvim ne odvoji od posude.

Onda ostavite testo da odmori oko sat vremena i za to vreme treba da naraste. Što duže kvasac ima vremena da reaguje to će testo biti vazdušastije i mekše.

Ponovo premesite testo i podelite ga na tri jednaka dela. Prva dva dela traba da budu jednaka, jer se ona upliću. Dakle, potrebno je razvući testo, ali ono i dalje treba imati svoju debljinu. Premažite ulje preko testa i uvijte ga po dužini, isto treba uraditi i sa drugim delom.

Sledeći korak je da ih upletete jedno preko drugog i oblikujete u krug. Možete staviti obruč oko testa da bi se oblikovalo u pravilan krug pirlikom pečenja.

Treći deo isto razvucite, ali treba da bude manje u odnosu na prethodna dva. Potom na donjem kraju pravite sitne rezove na svakih par centimetra. Tako kad umotate u valjak možete spustiti isečene krajeve i oblikovati u ružu. Postaviti ovo testo na sredinu tepsijei rasporediti krajeve.

A u samoj sredini ostavite mesto za jaje. Možete staviti već skuvano jaje koje će se peći zajedno sa pogačom ili ga možete dodati naknadno. Ostavite pogaču da odstoji još pola sata, a za to vreme zagrejte rernu. Pre ubacivanja u rernu premažite pogaču sa razmućenim jajetom, a potom po njemu pospite susam, seme lana, ili neke druge semenke po izboru.

Uskršnja pogača se peče pola sata na 200 stepeni. Proverite da li je dovoljno pečena tako što ćete testo probosti čačkalicom, ako ostaje testo na čačkalici znači da treba da se peče još 5 do 10 minuta, a ako je suva, to znači da je testo i iznutra pečeno.

Evo snimka ako vas zanima detaljno objašnjenje kako se sprema ova pogača:

Tradicionalni recept za uskršnju pogaču

Uskršnja pogača se može napraviti na više načina, iako su svi, u principu, slični, postoje samo manje razlike u sastojcima. Evo sarinskog recepta kako da napravite uskršnju pogaču. Biće vam potrebni ovi sastojci:

– 500 grama belog brašna,

– 20 grama kvasca,

– 1 kašičica šećera,

– 2 kašičice soli,

– 250 mililitra mleka,

– 3 kašike ulja,

– 1 jaje.

Priprema: izmrvite kvasac u činiju, dodajte toplo mleko i šećer i ostavite da odstoji do 15 minuta. Mleko ne treba da bude previše toplo, niti hladno, jer će to uticati na njegovo reagovanje u testu. Najbolje je da bude mlako.

Potom u smesu dodati ulje, jaje i so. Sve pomešati uz pomoć varjače, a onda polako dodavati brašno i mešati. Dobro umešajte kako se ne bi previle grudvice u testu. Dobijeno testo treba da bude gusto, da se ne razliva, ako primetite da je previše lepljivo ili da je tečnije i ne može samostalno da stoji, slobodno dodajte još brašna.

Testo rasecite na pola i ostavite ga da odstoji na toplom mestu izmeću pola sata i 45 minuta. Nakon toga, kada se veličina testa udvostruči, oblikujte u pravougaonik, premažite sa uljem ili margarinom i onda uvijte testo kao štrudlu. Isprepletite ta dva dela u obliku kruga i napravite udubljenje u testu za 4 obarena jajeta.

Ostavite testo neka odstoji još sat vremena, pa ga onda premažite sa umućenim jajetom i pospite seme lana, susam i drugih semenki po želji. Peći pola sata na temperaturi od 200 stepeni.

Uskršanja pogača sa sirom i zeljem

Ako želite da napravite još ukusniju uskršnju pogaču koja će biti nalik na pitu, preporučujemo vam da probate ovaj recept sa sirom i zeljem. Biće vam potrebni ovi sastojci:

– 800 grama brašna, tip 400,

– 200 mililitra toplog mleka,

– 200 mililitra tople vode,

– 20/30 grama kvasca,

– 1 supena kašika šećera,

– 1 kašičica soli,

– 1 celo jaje,

– 1 žumance koje se koristi za premazivanje,

– 4 supene kašike ulja,

– susam,

– 50 grama putera,

– 200 grama sira,

– 100 grama spanaća (svežeg ili zamrznutog).

Prirpema: uvek je neophodno da se najpre razmuti kvasac u toplom mleku i dodati jednu kašiku šećera i jednu kašiku brašna od količine koju smo već izdvojili. Ostavite kvasac do 15 minuta da se aktivira, primetićete da se aktivirao po tome što će mleko početi da narasta.

U brašno dodajte jednu kašiku soli pomešajte sa brašnom. U kvasac stavite jaje i razmutite, stavite i 4 supene kašike ulja (maslinovo ili suncokretovo), a onda polako dodajte brašno. Držite jednu šolju vode po strani, pa ako primetite da je testo previše gusto, dodajte malo vode dok ne dobijete testo koje vam odgovara.

Testo mesite oko 5 minuta na radnoj površini, bolikujte u pogaču i onda testo premažite sa uljem, prekrijte krpom ili kesom i ostavite oko 60 minuta da narasta na suncu ili nekom toplom mestu.

Za to vreme otopite spanać i pomešajte ga sa 200 grama sira. Kada testo naraste, još malo ga umesite pa onda raširite oklagijom u oblik pravougaonika. Gornju trećinu pravougaonika premažite sa mešavinom spanaća i sira, na sredini namažite istopljeni puter.

Dve gornje trećine uvijte u rolat, a donji deo (koji je najbliži vama) isecite na jednake delove uzduž, kao resice. Sa tri resice pravite pletenice duž cele pogače. Ako je potrbeno, dodatno razvucite testo oklagijom, da bi resice bile dovoljne dužine da obmotaju rolat.

Isecite krajeve testa, ono što vam je ostalo kao višak i od tog testa napravite još jednu pletenicu. Rolat oblikujte u krug i ubacite u tepsiju, koju ste prethodno obložili sa malo brašna i sa uljem. Mesto gde se krajevi testa spajaju prekrijte sa tom zasebno napravljenom pletenicom.

Ostavite da testo odstoji još pola sata na toplom mestu, a za to vreme ostavite da se zagreje rerna na 200 stepeni. Posle deset minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni i tako pecite još 20 minuta. U sredini stavite nekoliko crvenih jaja.

Ako vas zanima video prikaz ovog recepta pogledajte ispod:

Kako da uskršnja pogača bude mekana kao duša?

Minjina kuhinjica uvek ima odlične recepte, a ovaj uz ovaj recept vaša uskršnja pogača će biti izuzetno mekana i vazdušasta, da će je verovatno cela porodica pojesti još tokom uskršnjeg doručka, zajedno uz uskršnja jaja. Evo kako se pravi ova preukusna pogača, biće vam potrebni ovi sastojci:

– 750 g brašna,

– 250 ml mleka,

– 100 ml vode,

– 100 ml ulja,

– 1 kockica kvasca,

– 1 kašičica šećera,

– 2 kašičice soli,

– 2 belanceta,

– 100 grama margarina,

– 2 žumanceta,

– kašičica soli,

– 100 grama krem sira,

– 1 jaje

Priprema: U toplo mleko nadrobiti kvasac, dodati kšičicu šećera i kašiku brašna. Sve pomešati i ostaviti da odstoji oko 15 minuta, dok mleko ne nabubri. U vanglici razmutiti belanca, dodati ulje i mleko. A potom dodati nadošli kvasac i celu količinu brašna i ostaviti oko pola sata da kvasac ponovo nadođe.

Kada testo naraste potrebno je razvući ga oklagijom u oblik pravougaonika. Sa strane razmutiti margarin, žumanca, krem sir i posolite. Dobro umutiti, a potom tu smom smesom premazati testo celom dužinom i onda saviti u rolat.

Sledeći korak je da premestite testo u pleh i oblikujete ga u pogaču, pošto je testo urolano pogača će imati rupu na sredini. Možete birati kako će vaša uskršnja pogača biti oblikovana, recept dalje nalaže da isečete testo makazama ka sredini ali ne skroz do sredine na jednakim razmacima.

Onda je potrebno pozicionirati te resice na ovaj način: prvu uviti ka sredini, drugu i treću ostaviti tu gde jesu, samo ih malo okrenuti popreko, četvrtu okrenuti ka sredini, petu i šestu ostaviti gde jesu i sve tako duž cele pogače.

Ostaviti testo da odstoji još 45 minuta, za to vreme zagrejete rernu na 200 stepeni. Premažite testo umućenim jajetom, a preko toga preko testa možete posuti semenke. Peći na dvesta stepeni prvih deset minuta, a onda narednih dvadeset na 180 stepeni.

Za koji god od ovih recepata da se odlučite nećete pogrešiti. Želimo vam srećan Uskrs!

(Espreso/minjina-kuhinjica.com)

minjina-kuhinjica.com

minjina-kuhinjica.com

minjina-kuhinjica.com

minjina-kuhinjica.com

minjina-kuhinjica.com


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.