MARIJANA IMA 43 GODINE I 2 DECE ALI NEMA TELO DA TO I DOKAŽE: Izgleda bolje nego sa 20 godina! OVO JE NJENA TAJNA
Marijana Pašalić je 43-godišnja majka koja je svoj život posvetila treniranju, Foto: Printscreen/Instagram/fit_with_mary

ženo, svaka čast

MARIJANA IMA 43 GODINE I 2 DECE ALI NEMA TELO DA TO I DOKAŽE: Izgleda bolje nego sa 20 godina! OVO JE NJENA TAJNA

Ona uspeva da uskladi i treniranje, i svoj posao, ali i porodične obaveze i odgajanje dveju ćerki

Objavljeno:

Ako mislite da je sjajan izgled zapisan u genima, ili smatrate da ne možete naći vremena, ova superfit žena, majka i preduzetnica iz Splita će vas demantovati odmah. Ona je Marijana Pašalić, ima 43 godine, i vitko telo na kakvom joj mogu zavideti i mnogo mlađe žene.

Dinamičan život je njen životni izbor, a vežba i kada joj je teško, kada je umorna i neispavana, pa i onda kada je demotivisana. Jer aktivnost ne prazni 'baterije', a vežbanje budi uspavanu energiju.

- Ceo život sam u rekreaciji, a fitnesom, preciznije aerobikom, počela sam se baviti pre 20-ak godina. Tada su bila drukčija vremena, nisam imala podršku za izbor svoje profesije. Moje zanimanje često je bilo degradirano, pa sam se u obrazovanju zaustavila na višoj trenerskoj školi. Ali zato sam istovremeno učila pet stranih jezika i u Londonu završila usavršavanje i dobila sertifikat pilates instruktora. Aktivan posao i stil života je moj izbor pa sam u međuvremenu paralelno radila i u novinarstvu. Ipak ljubav prema fitnesu i treniranju je prevladala jer je to područje istraživanja, nauka o uticaju pokreta na promene ljudskog tela u kojem sam moraš pronaći svoju jednačinu uspjha koju ćeš ponuditi klijentima. Ja sam je pronašla nakon dugogodišnjeg putovanja u rekreaciji - za "24sata" kaže Marijana koja ima svoj Centar za rekreaciju "Vitality", vodi individualne treninge, a pokrenula je i svoju liniju detoks proizvoda koji rekreaciju čine još učinkovitijom.

- Volim negu tela i svedok sam da sve dođe na naplatu. Do neke 35. godine još dominira genetika, a već u četrdesetima, izgled je odraz našeg truda. Veliki sam ljubitelj kremica i čajeva i zato sam izbacila svoj detoks set koji sadrži "fit_with_Mary Pre-workout" gel kremicu za mekanu kožu, koja se nanese pre aktivnosti i podstiče cirkulaciju i rešavanje od celulita, a tu je i detoks čaj. Nije bilo jednostavno, ali uz podršku supruga sve je lakše i brže. Situacija s koronavirusom umalo nas je pokolebala, ali ipak smo našli put do kupaca koji naše proizvode mogu dobiti onlajn uz dostavu na adresu - kaže Marijana, majka dve devojčice stare sedam i četiri godine.

Nije joj lako da uskladi porodicu s poslom jer na svim poljima treba dati ogromnu energiju.

- Radila sam tokom obe trudnoće do poslednjeg dana, rodila gotovo na isti datum i vratila se nakon 40 dana na posao, naravno uz skraćeno radno vreme i trudeći se istovremeno da uz sedam godina nespavanja, sve štima, i kuća i posao. Težak je to izazov, iz noćnih dečjih avantura direktno u teretanu na posao. Šta sve žena izdrži, to ne može niko drugi zamisliti, pa ni ona sama. Ipak, uz sve izazove koje nosi svakodnevica, kod mene ne prolaze opravdanja... Sve nastaje zbog nedostatka energije, a energija se ne stiče na fotelji, po kafićima i uz turske sapunice, nego fizičkom aktivnošću. Zato uz majčinstvo svakako preporučujem neki oblik rekreacije jer brz povratak u formu omogućuje da s lakoćom obavljamo sve dužnosti nakon kojih je rezultat zadovoljstvo, a ne umor. Zdrav život je jako zahtevan, kuvanje više puta dnevno, ali se na kraju isplati - objašnjava Marijana.

Njena je formula jednostavna - dozirana ishrana, trening, nega i optimalan san.

- Ako jedan od ovih činilaca ne funkcioniše kompenzujemo ga drugim. Dok sam se loše hranila više sam vežbala, ako nisam dobro spavala još više sam se negovala da održim svežinu lica. Tako sam zadržala dobar izgled uz veliki trud i angažman. Kortizol, hormon stresa koji najviše ostavlja tragova na našem telu, najteže je pobediti. Zato sam istraživala i uverila se koliko kremice imaju uticaj, kao i detoks čajevi kojih treba popiti litar dnevno za izbacivanje toksina i vraćanje tela u ravnotežu - savetuje Marijana koja se može pohvaliti savršenom linijom i vretenastim mišićima, kao i dugim vitkim nogama koje su njen glavni adut.

- Moj izbor za vretenasto telo su vežbe pilatesa u kombinaciji s funkcionalnim vežbama snage uz manje težine i rekvizite. Svakako uz to ide ishrana sa doziranim ugljenohidratima. Danas su jako popularne velike guze, jače noge i treninzi s većim opterećenjima. Nisam se pronašla u takvim izazovima koji uz treninge i dodatke ishrani, a i jako su iscrpljujući za moj ritam života. Bitno je da svi imamo svoje ciljeve, ne moramo biti jednake. Napravimo od svog tela najbolje sto možemo i udovoljimo mu vežbicama koje će na njemu oslikati naš trud. Ne treba se bojati rada s tegovima jer se nije lako nabildovati. Uz veliki trud i znoj vide se mali pomaci daleko od onih bilderskih. Mišićna masa se postiže tek uz veća opterećenja i dobijanje na kilaži, tako da su to ženske zablude - kaže Marijana.

Što se tiče ishrane dodaje kako je najteže kontrolisati unos šećera, kog smatra najvećim neprijateljem ženskog tela.

- Nismo ni svesni da se on nalazi u gotovo svim namirnicama. Takođe, žene nisu svesne koliko ga uzmu u jutarnjem voćnom smutiju s urmama, bananama i sličnim namirnicama. Šećer treba mudro ukomponovati u ishranu kada on ima svoju svrhu, a to je nakon treninga. Velike potrebe za slatkim odraz su nedovoljnog unosa belančevina u ishrani, mesa, ribe i jaja, kao i neredovnih obroka. Telo će manje tražiti šećer kada imate redovne i kvalitetne obroke s optimalnim razmacima, a ne preskakanjem obroka - kaže Marijana kojoj je najslađi porok topli hleb i maslac.

- Obožavam i testa, ali kako mi nikako ne odgovaraju morala sam da se toga odreknem i kontrolišem dok svako jutro serviram doručak deci, a teško je odoleti mirisnom toplom hlebu koji sama pravim. Ali, otupi čovek na sve, zadovoljila sam se mirisom domaće kobasice i pančete i u tome jednako uživam. U lancima brze hrane me nećete nikad videti, ali volim dobar burek kog često i sama pravim, kao i štrudlu od jabuke - kaže Marijana koja jutro počinje uz šolju ekstradevičanskog maslinovog ulja i čašu vode, a tek onda obilnim doručkom.

Ručak joj je takođe obilan, a dan završi s povrćem i proteinskim namirnicama bez ugljenohidrata. Na pitanje kako joj je 'pala' ova izolacija i karantin zbog pandemije koronavirusa priznaje da nije bilo lako.

- Teško je održavati liniju i biti stalno u kući. Srećom, celo vreme vodim onlajn treninge i održavam formu. U izolaciji mi nije nedostajao ni pedikir, ni manikir, nego nedeljni ručak kod mame, ples, spoljnje aktivnosti i planiranje putovanja – priča Marijana priznajući kako ni ona nije uvek motivisana. Ali ipak...

- Kada vidim sve prekrasne žene oko mene u tren se trgnem i kliker proradi, ponese te volja i želja da budeš mlad spolja kao što se osećaš iznutra. Dobra muzika je neverovatan okidač, baš kao i topić, stajao dobro ili loše, tera na vežbanje u svakom smislu - kaže ova vitalna Splićanka koja pre svega voli putovanja i istraživanja te sve aktivnosti u prirodi, lepe enterijere i vrtove, dobre knjige, ali i eksperimentisanja u kuhinji.

Na pitanje ko joj je idol u svetu sporta bez razmišljanja ističe – Džejn Fondu.

- Ona je gotovo jedina žena koja je ostavila trag u fitnes industriji prepunoj predivnih žena. Džejn je otmena dama koja uz sva iskušenja estetske hirurgije, umereno i prirodno odaje počast svojim godinama. Često nabacim koju motivacionu fotku u njenom stilu iz 80- ih u trikou i grejačima, koji u prvom planu ističu ženstvenost i gracioznost - zaključuje Marijana.

Marijanini saveti za lepotu

- Održavajte željenu kilažu, jer je teško očuvati tonus mišića, kože i lica sa stalnim oscilacijama. Vežbajte 12 meseci godišnje, raznoliko, osvežite tijelo novim vežbama i aktivnostima;

- Nakon trudnoće, nakon što vam lekar da zeleno svetlo, odmah krenite s vežbanjem za brz povratak u formu i ravan stomak kakav želite;

- Što manje šećera = manje bora. Ne zaboravite i na dodatnu negu uz maskice iz frižidera, koje uključuju avokado, med i jogurt. Pijte što više vode i čajeva i boravite u prirodi;

- Nemojte jesti hranu s nula posto masnoće, masnoća nam treba za kožu i hormone. Jedite što više lisnatog povrća, malo voća i puno belančevina;

- Posle 35. godine života obavezna je pojačana nega dekoltea i ruku, kao i pojačane vežbe za kritične delove tela kao sto su unutrašnja bedra, tricepsi i područje iznad kolena;

- Održavajte zdravu kičmu, fleksibilnost i uspravno držanje tela. Statika je loša matematika, zato samo dinamika.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / 24.sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.