Ovo voće najmanje podiže šećer u krvi! Sprečava nagli skok, nije ni čudo što ga izdvajaju
Bobičasto voće, Foto: Printscreen/Youtube/KrunaVD

pažnja

Ovo voće najmanje podiže šećer u krvi! Sprečava nagli skok, nije ni čudo što ga izdvajaju

Osobe sa dijabetesom često primete manji porast šećera kada uz obrok pojedu porciju

Objavljeno: 10:45h

Borovnice, maline, jagode i kupine imaju nizak glikemijski indeks, ali važnije od toga je njihovo nisko glikemijsko opterećenje, što znači da i u realnoj porciji unose relativno malo šećera. Na primer, pola šoljice malina ima svega 3-4 grama šećera, ali istovremeno oko 4 grama vlakana, što usporava varenje i odlaže oslobađanje glukoze u krv.

Upravo vlakna, naročito rastvorljiva, pomažu u stabilnijoj postprandijalnoj glikemiji, pa osobe sa dijabetesom često primete manji porast šećera kada uz obrok pojedu porciju bobičastog voća umesto jabuke, grožđa ili banana. Nekoliko studija navodi i da antocijanini iz bobičastog voća poboljšavaju osetljivost na insulin, što dodatno doprinosi stabilnijem nivou glukoze.

Kako ga najbolje jesti?

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/Food Insider

Posebno značajno je to što bobičasto voće može da se kombinuje uz obrok kako bi se sprečio nagli skok glikemije. Dodavanje porcije od 80-100 grama u ovsenu kašu, jogurt ili proteinski obrok ublažava ukupan glikemijski odgovor zahvaljujući vlaknima i antioksidansima. Maline i kupine, koje imaju najmanje šećera, često su najbezbedniji izbor za osobe sa dijabetesom tipa 2.

Sveže vs smrznuto?

Iako sveži plodovi nose blagu prednost, i smrznuto bobičasto voće zadržava većinu nutritivnih svojstava, pa može da bude kvalitetna zimska zamena bez veće razlike u glikemijskom odgovoru.

56:32

08.11.2025. DUŠAN PANAJOTOVIĆ

(Espreso/kurir zdravlje/dijabetes.org/Prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.