Testo, Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia
prijatno
Domaće kiflice koje nekoliko dana ostaju sveže: Jeftine i spremaju očas posla, odmah zapišite recept
Mirisne, meke i jednostavne za pravljenje, ove kiflice su idealne kada vam treba praktičan zalogaj koji se lako nosi i dugo ostaje svež.
Objavljeno:
Kiflice su jedno od jela koje nema ko ne voli. Njihov ukus je savršen, ali često zahtevaju poprilično vremena, pa ih sve manji broj domaćica često pravi.
Ipak, sav trud i vreme se isplati, jer kad budu gotove neće moći da stanete dok "ne puknete".
One ostaju sveže i meke i sutradan, tako da su odlična varijanta ako želite da spremite deci užinu ili ih ponesete na posao.
Sastojci:
- 500 g brašna (tip glatko)
- 7 g suvog kvasca (1 kesica)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml mlake vode ili mleka
- 50 ml ulja
- 1 jaje (za premazivanje)
- susam ili mak za posipanje
Priprema:
- U mlaku vodu ili mleko umešati šećer i kvasac, pa ostaviti desetak minuta da zapeni.
- U posebnoj posudi sjediniti brašno i so, zatim dodati nadošli kvasac i ulje. Zamesiti mekano testo koje se ne lepi za ruke. Ako je potrebno, dodati još malo brašna ili tečnosti dok ne postane glatko i elastično.
- Testo pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta, dok ne udvostruči zapreminu.
- Kada testo naraste, prebaciti ga na blago pobrašnjenu radnu površinu i razviti u krug debljine približno 1 cm. Iseći na 8 trouglova i svaki urolati u oblik kiflice.
- Kiflice poređati na pleh obložen papirom za pečenje. Premazati ih umućenim jajetom i, po želji, posuti susamom ili makom. Ostaviti ih još 15 minuta da kratko odmore.
- Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 15–20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i hrskavu koricu.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenosi:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




