pikantna!
Recept za ljutu salatu od šargarepe: Lako se pravi, a ovakva zimnica će vam trajati celu zimu, vrhunska je!
Zbog jednostavne pripreme i dugog roka trajanja, mnogi je rado čuvaju tokom cele zime
Ljuta salata od šargarepe je sve popularnija zimnica. Kombinacija odabranog povrća daje bogat i pikantan ukus koji se savršeno slaže kao prilog uz pečeno meso, kuvana jela, ali i uz svakodnevne obroke. Zbog jednostavne pripreme i dugog roka trajanja, mnogi je rado čuvaju tokom cele zime, kao ukusnu i aromatičnu zimnicu koja osvaja one koji vole blago ljute note.
Zimska ljuta salata od šargarepe
Potrebno je:
3 kg šargarepe
3 kg paprike vezenke (duge ili kratke); ukoliko je paprika previše ljuta, možete koristiti kombinaciju: 2 kg ljute i 1 kg paprike koja nije ljuta
10 glavica belog luka
1 l ulja
6 kašika šećera
5 kašika soli
50 ml esencije
1 konzervans (5 g)
Priprema:
Šargarepu i papriku očistite i narendajte, odnosno iseckajte na tanke trakice. Beli luk sitno iseckajte ili izgnječite. U velikoj posudi pomešajte šargarepu, papriku i beli luk. Dodajte ulje, šećer, so i esenciju. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Po želji dodajte konzervans kako bi salata duže trajala.
Sipajte u sterilne tegle, dobro zatvorite i ostavite da odstoji nekoliko dana pre nego što je poslužite, tako će se ukusi najbolje povezati.
Ljuta salata od šargarepe savršeno se slaže sa pečenim mesom, kuvanim jelima, ali i kao ukusan dodatak sendvičima.
Bonus video:
Espreso/zenablic/TM
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




