poslastica
Turski slatkiš koji uspeva baš svima: Sočna i kremasta poslastica oboriće vas s nogu, odmah zapišite recept
Dezerti koji spajaju sočno testo, čokoladu i kremastu preliv, mogu da se prave 365 dana u godini, a savršeni su uz čaj, kafu ili sok posle ručka.
Popularni mokri kolač je jedan od onih recepata koji definitivno osvajaju na prvi zalogaj i dragulj turske kuhinje!
Mekano testo, bogat kakao i čokoladni preliv stvaraju savršenu harmoniju ukusa, a posebna čar ovog dezerta je u tome što se kolač obilno natapa mlekom, pa ostaje sočan i kremast i nakon nekoliko dana.
Iako izgleda raskošno, priprema je jednostavna i ne zahteva posebne kulinarske veštine...
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 šolja šećera
- 3 jajeta
- 5 kašika kakao praha
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1/2 šolje ulja
- 4,5 šolje mleka
- 1 šolja vode
- 5 kašika šećera
- 40 g čokolade
- 2 kašike brašna
- 1 kesica praška za šlag
Priprema
- Umutite mikserom cela jaja, pa im dodajte šolju šećera i mutite dok se fino ne sjedini.
- Tome dodajte prašak za pecivo, vanilin šećer i kakao prah, pa nastavite da mutite.
- Ubacite pola šolje biljnog ulja i pola šolje mleka i mutite dok se ne sjedini, pa postepeno dodajte kašiku po kašiku brašna uz neprestano mućenje.
- Kad smesa bude bez gromuljica i kompaktna, sipajte u pleh koji ste podmazali uljem ili obložili pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 10 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni, pa pecite još 15 minuta.
- U međuvremenu, pomešajte jednu šolju mleka s prahom za šlag, pa mutite dok se ne zgusne. Stavite u frižider da se stegne.
- U šerpicu sipajte šolju mleka, 2 kašike kakaoa, 2 kašike brašna i 5 kašika šećera, pa umutite žicom. Dodajte šolju vode, pa mutite još malo i stavite na vatru da proključa, a potom dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne zgusne.
- Pečen kolač prelijte dvema šoljama mleka (prethodno možete da izbockate čačkalicom kako bi lakše upio), pa ga upije, namažite preko kolača umućen šlag, pa fino poravnajte.
- Potom preko šlaga prelijte čokoladnim prelivom i stavite u frižider da se stegne.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




