Turski slatkiš koji uspeva baš svima: Sočna i kremasta poslastica oboriće vas s nogu, odmah zapišite recept
Kolač, Foto: Tim Hill / Alamy / Profimedia

poslastica

Turski slatkiš koji uspeva baš svima: Sočna i kremasta poslastica oboriće vas s nogu, odmah zapišite recept

Dezerti koji spajaju sočno testo, čokoladu i kremastu preliv, mogu da se prave 365 dana u godini, a savršeni su uz čaj, kafu ili sok posle ručka.

Objavljeno: 14:00h

Popularni mokri kolač je jedan od onih recepata koji definitivno osvajaju na prvi zalogaj i dragulj turske kuhinje!

Mekano testo, bogat kakao i čokoladni preliv stvaraju savršenu harmoniju ukusa, a posebna čar ovog dezerta je u tome što se kolač obilno natapa mlekom, pa ostaje sočan i kremast i nakon nekoliko dana.

Iako izgleda raskošno, priprema je jednostavna i ne zahteva posebne kulinarske veštine...

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 šolja šećera
  • 3 jajeta
  • 5 kašika kakao praha
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1/2 šolje ulja
  • 4,5 šolje mleka
  • 1 šolja vode
  • 5 kašika šećera
  • 40 g čokolade
  • 2 kašike brašna
  • 1 kesica praška za šlag

Priprema

  1. Umutite mikserom cela jaja, pa im dodajte šolju šećera i mutite dok se fino ne sjedini.
  2. Tome dodajte prašak za pecivo, vanilin šećer i kakao prah, pa nastavite da mutite.
  3. Ubacite pola šolje biljnog ulja i pola šolje mleka i mutite dok se ne sjedini, pa postepeno dodajte kašiku po kašiku brašna uz neprestano mućenje.
  4. Kad smesa bude bez gromuljica i kompaktna, sipajte u pleh koji ste podmazali uljem ili obložili pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 10 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni, pa pecite još 15 minuta.
  5. U međuvremenu, pomešajte jednu šolju mleka s prahom za šlag, pa mutite dok se ne zgusne. Stavite u frižider da se stegne.
  6. U šerpicu sipajte šolju mleka, 2 kašike kakaoa, 2 kašike brašna i 5 kašika šećera, pa umutite žicom. Dodajte šolju vode, pa mutite još malo i stavite na vatru da proključa, a potom dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne zgusne.
  7. Pečen kolač prelijte dvema šoljama mleka (prethodno možete da izbockate čačkalicom kako bi lakše upio), pa ga upije, namažite preko kolača umućen šlag, pa fino poravnajte.
  8. Potom preko šlaga prelijte čokoladnim prelivom i stavite u frižider da se stegne.

Bonus video:

01:43

JEDNOSTVAN RUČAK UZ SLATKIŠ NA KRAJU NA ZLATIBORSKI NAČIN! Obradujte ukućane ovim receptom: Brzo, lako, a ukusno

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.