Svaka domaćica mora da napravi tradicionalni kolač za Ivanjdan! Starinska poslastica za zdravlje i sreću ukućana
Foto: Printscreen/youtube/ Kuvajmo lako

RECEPT

Svaka domaćica mora da napravi tradicionalni kolač za Ivanjdan! Starinska poslastica za zdravlje i sreću ukućana

Ivanjdan mnogi obeležavaju uz Ivanjdanski kolač, koji se pravi sa kajsijama.

Objavljeno:

Na dan rođenja svetog Jovana Krstitelja, koji se u narodu naziva Ivanjdan, mnoge porodice u Srbiji obeležavaju praznik okupljanjem, molitvom i pripremom posebnih jela. Među njima posebno mesto na stolu zauzima Ivanjdanski kolač – nežna poslastica koja simbolizuje zajedništvo, toplinu doma i lepe želje za budućnost.

Ivanjdan mnogi obeležavaju uz Ivanjdanski kolač, koji se pravi sa kajsijama. Mekan, mirisan i osvežavajući, odiše duhom detinjstva i podseća na bakinu kuhinju. Kajsije mu daju sočnost i laganu kiselkastu notu, dok blaga aroma vanile i limunove kore celu priču zaokružuju u savršenstvo.

Potrebni su vam jednostvani sastojci, sve ih sigurno već imate kod kuće, i par zrelih kajsija iz bašte ili sa pijace. Kolač je savršen za porodično okupljanje, jutarnju kafu ili popodnevni predah u hladu.

Recept za Ivanjdanski kolač sa kajsijama

Potrebno je:

  • 4 jaja
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml mleka
  • 150 ml ulja
  • rendana korica jednog limuna
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 6-8 zrelih kajsija (isečenih na polovine ili četvrtine)
  • šećer u prahu za posipanje
Kolač, Kolač sa kajsijama, Kajsije
foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodajte mleko, ulje i limunovu koricu, pa lagano izmešajte.

U drugoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa ih postepeno dodajte u tečnu smesu, mešajući dok ne dobijete glatko testo.

Sipajte smesu u prethodno podmazan i brašnom posut pleh (oko 20x30 cm). Kajsije poređajte po vrhu, prerezanom stranom na gore. Nežno ih utisnite u testo.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta, ili dok kolač ne dobije lepu zlatnu boju i čačkalica ne izađe suva. Ohladite i pospite šećerom u prahu.

Po želji, možete dodati i malo cimeta preko kajsija pre pečenja za dodatni miris. Kolač je najlepši kada odstoji nekoliko sati, tada voće još bolje pusti sok i ukusi se spoje.

Bonus video:

04:15

SREĆNA SLAVA DOMAĆINI! U NIŠU VESELO, UZ KOLAČ I VINO, RAJKOVIĆI UGOSTILI KURIR: Nema virusa ni pandemija, SLAVA SE UVEK SLAVI!

Espreso/bliczena/TM


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.