Nikako ne bacajte loš paradajz! Iako je žilav, gnjecav, bez ukusa ili još uvek nezereo - imamo idealno rešenje!
Paradajz, Foto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

DOMAĆICE, PAŽNJA!

Nikako ne bacajte loš paradajz! Iako je žilav, gnjecav, bez ukusa ili još uvek nezereo - imamo idealno rešenje!

Evo kako da ga iskoristite kreativno i bez ostataka

Objavljeno:

Kupovina paradajza zna da bude igra na sreću. Na prvi pogled izgleda sočno, crveno i obećavajuće, a onda ga presečete i shvatite da je žilav, gnjecav, bez ukusa ili još uvek nezreo.

Ali nema potrebe da završi u kanti - postoji mnogo načina da i takav paradajz postane zvezda u vašoj kuhinji.

Evo kako da spasite i pretvorite u nešto ukusno.

Ako je gnjecav i prezreo - napravite sos ili supu

Paradajz koji je mek, čak i malo nagnječen, idealan je za kuvanje.

Iskoristite ga za:

  • domaći sos za pastu - naseckajte, prodinstajte sa crnim i belim lukom, dodajte maslinovo ulje i začine
  • čorbu od pečenog paradajza - stavite ga u rernu, pa nakon pečenja izmiksajte s pavlakom i začinima
  • svežu salsu - iseckajte paradajz i pomešajte s crnim lukom, čili papričicom i limetom

Ako je žilav i bezukusan - pecite ga ili ubacite u pitu

Paradajz koji deluje suv i bez arome dobija potpuno novu dimenziju kada se obradi toplotom.

Probajte:

  • zapečeni paradajz sa sirom - prepolovite ga, dodajte začine i rendani sir, pa zapecite
  • dodajte ga u kiš ili pitu sa sirom i jajima - u kombinaciji sa kremastim sastojcima čak i najslabiji paradajz zablista
  • ukomponujte ga u duže kuvana jela - kao što su gulaši, musake, punjene paprike
Goveđi gulaš, Gulaš, Jelo, Ručak
foto: Florian Schultze / Panthermedia / Profimedia

Ako je nezreo - ostavite ga da sazri ili ga iskoristite zelenog

Zeleni paradajz ne morate da bacate. Ako nije sasvim tvrd, ostavite ga da sazri - u papirnoj kesi s jabukom, na sobnoj temperaturi. Etilen iz jabuke pomoći će mu da brže sazri.

Ako želite da ga iskoristite odmah:

  • ispohujte ga - zeleni paradajz pržen u brašnu, jajetu i prezlama postaje prava letnja poslastica
  • napravite zimnicu - zeleni paradajz je odličan za kiseljenje ili kao dodatak turšiji
Turšija u tegli, Turšija, Zimnica
foto: Printscreen/Youtube/ Emiramis kuhinja

Ako je baš loš - skuvajte domaći paradajz pire

Ako je paradajz već pred kvarenjem, a nije potpuno propao, brzo ga spasite kuvanjem.

Možete napraviti:

  • paradajz pastu za picu ili testeninu
  • osnovu za domaći sataraš ili pinđur
  • pire za zamrzavanje, koji ćete zimi obožavati

Skuvajte ga bez dodavanja vode, uz malo soli, a kad se zgusne - ohladite i zamrznite u porcijama.

Bonus video:

02:55

ZAMALO NISAM UMRO NA SCENI! IZGUBIO SAM 9 KILA ZA 15 DANA Lečić otkrio NEOBIČAN RECEPT monaha iz Hilandara kojim leče ČAK I RAK!

(Espreso/ 24 sedam/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.