SJAJNO
Tajni sastojak starih Mađarica za najbolje punjene paprike: Od sada ćete ih spremati samo ovako, recept za desetku
Trik je u sastojcima koji se na našim prostorima gotovo uopšte ne koriste za pripremu ovog jela.
Punjene paprike su, uz tikvice na stotinu načina, jelo koje domaćice najčešće spremaju tokom leta. Iako svaka ima svoj recept za punjene paprike, one koje stižu iz kuhinja mađarskih domaćica su najukusnije. Trik je u sastojcima koji se na našim prostorima gotovo uopšte ne koriste za pripremu ovog jela.
Punjene paprike podrazumevaju osnovne sastojke – crni i beli luk, paprike (najčešće babure), mleveno meso, pirinač, jaje, so i paradajz. Ipak, mađarska kuhinja ne bi bila mađarska kuhinja kad ne bi bila pikantnija od naše – njihove domaćice koriste posebne kulinarske trikove i svi im traže recept za punjene paprike.
Za početak, Mađarice nikad ne prelivaju paprike pre kuvanja samo običnom vodom. One koriste zalihe ili višak bistre supe od mesa i povrća.
Drugi trik zbog kog su njihove punjene paprike ukusnije je što u fil od mesa obavezno dodaju malo seckane slaninice. Kad se slaninica isprži zajedno sa mesom, daje nadevu poseban gurmanski ukus.
Takođe, mađarske domaćice u pekač sa punjenim paprikama obavezno dodaju malo ljute papričice – tako ovo jelo dobija pikantan ukus.
Za dodatni gastronomski ugođaj prelivaju paprike uljem od belog luka koje im daje posebnu aromu.
Recept za punjene paprike na mađarski način
Sastojci:
paprike babure
400 g mlevenog mesa
150 g slaninice
1 glavica crnog luka
5 čenova belog luka
1 veći paradajz
50 g pirinča
crvena mlevena paprika
1 rendana šargarepa
biber
so, ulje
200 ml kuvanog paradajza
400 ml bujona
Priprema:
Na ulju propržite seckani crni luk i rendanu šargarepu, pa dodajte iseckanu slaninicu i još malo pržite. Potom dodjate beli luk, pirinač, mlevenu papriku, mleveno meso, so i biber.
Pripremljenim filom napunite paprike i svaku od zatvorite kriškama paradajza. Ređajte paprike u pleh, zalijte ih bujonom, dodajte iseckanu ljutu papričicu, sok od paradajza, još malo seckane slaninice i sve prelijte uljem u kom je stajao beli luk.
Pecite sat vremena na 200 stepeni.
Bonus video:
Espreso/zenablic/TM
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




