I neiskusne domaćice spremiće ovu gibanicu za 10: Svaki zalogaj pravo je uživanju, ko jednom proba poželeće ponovo
Pita, Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia

probajte

I neiskusne domaćice spremiće ovu gibanicu za 10: Svaki zalogaj pravo je uživanju, ko jednom proba poželeće ponovo

Jednostavan recept za ukusnu gibanicu koja će uspeti svima.

Objavljeno:

Napravite ukusnu vazdušastu, niti previše masnu, niti suvu, niti gnjecavu, sa hrskavom korom, jednostavno savršenu gibanicu očas posla uz ovaj jednostavan recept.

Sastojci:

  • 1/2kg kora za gibanicu
  • 4 jaja
  • 1/2kg sira
  • 1 čaša jogurta
  • 1dl kisele vode
  • 1dl ulja
  • 50g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 kašičica soli ili manje, ako je slan sir
  • Ulje za podmazivanje pleha

Priprema:

  1. Uključiti rernu na 200 stepeni da se greje.
  2. Umutiti jaja, pa dodati izmrvljen sir, jogurt, kiselu vodu, ulje, brašno i prašak za pecivo. Probati malo fila, pa posoliti po ukusu.
  3. Pleh dimenzija 30X25 ili sličan malo pouljiti, pa raširiti dve kore, tako da se preklapaju i da krajevi budu prebačeni preko ivica.
  4. Posuti malo fila mestičavo preko kora, pa odozgo staviti drugu koru, nabirajući tako da cela može da stane preko pleha.
  5. Preko tako nabrane kore opet posuti fil mestičavo, pa ponovo postaviti nabranu koru.
  6. Postupak ponavljati sve do pretposlednje kore, preko koje prebaciti one krajeve donjih kora.
  7. Preko posuti još malo fila, i postaviti poslednju koru, koju zašuškati i uvući ivice.
  8. Premazati sa malo ulja i peći u već zagrejanoj rerni 50-55 minuta.
  9. Nakon tog vremena, isključiti rernu, a gibanicu ostaviti u odškrinutoj rerni još 10-15 minuta.
  10. Nakon tog vremena, izvaditi pitu iz rerne, kratko hladiti na sobnoj temperaturi i seći na parčad željene veličine.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Stil/prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.