Zbog ove torte je čuvena "Mađarica" završila na aparatima! Nikad prostija priprema, a rezultat je ravan božanstvu
Torta od palačinaka i jagoda, Foto: Zoonar/Anton Dobrea, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

božanstvena

Zbog ove torte je čuvena "Mađarica" završila na aparatima! Nikad prostija priprema, a rezultat je ravan božanstvu

Od smese ćete dobiti 18 do 20 palačinki pa će i broj slojeva biti prilično impresivan

Objavljeno:

Torta od palačinaka je toliko lagana i ukusna da će oduševiti svakog ponaosob.

Priprema je vrlo jednostavna, a od smese ćete dobiti 18 do 20 palačinki pa će i broj slojeva biti prilično impresivan

SASTOJCI

Jagode
foto: Fuzzbones / Alamy / Profimedia

Za fil

8 velikih žumanaca

55 g kukuruznog skroba

½ kafene kašičice soli

200 g šećera

945 ml punomasnog mleka

55 g maslaca, iseckanog na kockice, sobne temperature

4 kašičice ekstrakta vanile

475 ml slatke pavlake

Za palačinke

710 ml punomasnog mleka

3 velika jaja, umućena

240 g višenamenskog brašna

1 kašičica soli

1 čajna kašičica ekstrakta vanile

3/4 kašičice praška za pecivo

115 g maslaca, otopljenog, plus za tiganj

Za ukras

240 ml slatke pavlake

3 kašike šećera u prahu

1 kašičica ekstrakta vanile

500 - 800 g bobičastog voća (malina, jagoda, borovnica, kupina…)

PRIPREMA

Torta od palačinaka
Torta od palačinakafoto: Zoonar/Anton Dobrea, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

U velikoj vatrostalnoj posudi umutite žumanca, kukuruzni skrob, so i 1/2 šoljice šećera.

U srednje velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrejte mleko i preostali šećer i mešajte sve dok se šećer ne otopi i mleko ne počne da vri. Neprestano mešajući, ulijte polovinu vrućeg mleka sa šećerom u smesu od jaja. Ulijte smesu mleka i jaja u lonac i kuvajte na srednjoj vatri, neprestano miješajući, dok fil za testo ne provri i ne zgusne se do konzistencije pudinga, 1 do 2 minuta. Kuvajte mešajući još 1 minut, a zatim sklonite s vatre. Umešajte maslac i vanilu.

Vruć fil za testo ulijte na lim za pečenje i prekrijte je prozirnom folijom, tako da se zalijepi direktno na fil. Ohladite u frižideru.

U velikoj posudi čvrsto umiksajte slatku pavlaku. Prebacite hladan fil za testo u drugu veliku posudu i međajte dok ne postane glatka. Umešajte četvrtinu šlaga u kremu za testo. Pomoću gumene špatule pažljivo umešajte preostali šlag. Fil u stvaite u frižider.

Palačinke

Zajedno miksajte mleko, jaja, brašno, vanilu, so, prašak za pecivo i 4 kašičice otopljenog maslaca dok ne dobijete glatku smesu. Prekrijte posudu folijom i stavite u frižider na najmanje 1 sat ili do 2 dana.

U velikom tiganju s nelepljivim dnom na srednje jakoj vatri otopite preostalu 1 kašičicu maslaca. Umutite testo, zatim kutlačom vadite smesu i ispecite palačinke.

Svaku pečenu palačinku prekrijte papirom za pečenje pre nego na nju stavite drugu.

Ostavite palačinke da se ohlade.

Složite tortu tako da na palačinku stavite otprilike pola šoljice kreme i razmažete je, ali ne sasvim do ruba. Poklopite je drugom i ponovite sve. Završite slaganje palačinkom.

Tortu od palačinki prekrijte folijom i ostavite je u frižideru barem 4 sata ili preko noći.

U velikoj posudi čvrsto umiksajte slatku pavlaku, šećer u prahu i vanilu. Nanesite na vrh torte i ukrasite bobičastim voćem po izboru.

06:05

PIŠTOLJ KOJI JE KORISTIO NIJE LEGALNO NABAVLJEN?

(Espreso/blic žena/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.