božanstvena
Zbog ove torte je čuvena "Mađarica" završila na aparatima! Nikad prostija priprema, a rezultat je ravan božanstvu
Od smese ćete dobiti 18 do 20 palačinki pa će i broj slojeva biti prilično impresivan
Torta od palačinaka je toliko lagana i ukusna da će oduševiti svakog ponaosob.
Priprema je vrlo jednostavna, a od smese ćete dobiti 18 do 20 palačinki pa će i broj slojeva biti prilično impresivan
SASTOJCI
Za fil
8 velikih žumanaca
55 g kukuruznog skroba
½ kafene kašičice soli
200 g šećera
945 ml punomasnog mleka
55 g maslaca, iseckanog na kockice, sobne temperature
4 kašičice ekstrakta vanile
475 ml slatke pavlake
Za palačinke
710 ml punomasnog mleka
3 velika jaja, umućena
240 g višenamenskog brašna
1 kašičica soli
1 čajna kašičica ekstrakta vanile
3/4 kašičice praška za pecivo
115 g maslaca, otopljenog, plus za tiganj
Za ukras
240 ml slatke pavlake
3 kašike šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
500 - 800 g bobičastog voća (malina, jagoda, borovnica, kupina…)
PRIPREMA
U velikoj vatrostalnoj posudi umutite žumanca, kukuruzni skrob, so i 1/2 šoljice šećera.
U srednje velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrejte mleko i preostali šećer i mešajte sve dok se šećer ne otopi i mleko ne počne da vri. Neprestano mešajući, ulijte polovinu vrućeg mleka sa šećerom u smesu od jaja. Ulijte smesu mleka i jaja u lonac i kuvajte na srednjoj vatri, neprestano miješajući, dok fil za testo ne provri i ne zgusne se do konzistencije pudinga, 1 do 2 minuta. Kuvajte mešajući još 1 minut, a zatim sklonite s vatre. Umešajte maslac i vanilu.
Vruć fil za testo ulijte na lim za pečenje i prekrijte je prozirnom folijom, tako da se zalijepi direktno na fil. Ohladite u frižideru.
U velikoj posudi čvrsto umiksajte slatku pavlaku. Prebacite hladan fil za testo u drugu veliku posudu i međajte dok ne postane glatka. Umešajte četvrtinu šlaga u kremu za testo. Pomoću gumene špatule pažljivo umešajte preostali šlag. Fil u stvaite u frižider.
Palačinke
Zajedno miksajte mleko, jaja, brašno, vanilu, so, prašak za pecivo i 4 kašičice otopljenog maslaca dok ne dobijete glatku smesu. Prekrijte posudu folijom i stavite u frižider na najmanje 1 sat ili do 2 dana.
U velikom tiganju s nelepljivim dnom na srednje jakoj vatri otopite preostalu 1 kašičicu maslaca. Umutite testo, zatim kutlačom vadite smesu i ispecite palačinke.
Svaku pečenu palačinku prekrijte papirom za pečenje pre nego na nju stavite drugu.
Ostavite palačinke da se ohlade.
Složite tortu tako da na palačinku stavite otprilike pola šoljice kreme i razmažete je, ali ne sasvim do ruba. Poklopite je drugom i ponovite sve. Završite slaganje palačinkom.
Tortu od palačinki prekrijte folijom i ostavite je u frižideru barem 4 sata ili preko noći.
U velikoj posudi čvrsto umiksajte slatku pavlaku, šećer u prahu i vanilu. Nanesite na vrh torte i ukrasite bobičastim voćem po izboru.
(Espreso/blic žena/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




