specijalitet
Recept za starinski kolač koji su naše bake pravile: Jednostavan je i uvek uspeva, vratiće vas u detinjstvo!
Ako želite da kolač ostane posebno sočan, nemojte da ga prepečete
Nekad su se kolači pravili od onoga što imamo u kući, a ovaj starinski recept sa kefirom i džemom upravo je takav – jednostavan, skroman i uvek uspe.
Sastojci:
3 jajeta
120 g šećera (ili po ukusu)
pola kašičice soli
350 ml kefira
120 ml biljnog ulja
280 - 300 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
2 - 3 kašike džema po izboru
Šaka seckanih orašastih plodova
Priprema:
Kad poželite da napravite nešto slatko, a da vam ne treba mnogo sastojaka – ovaj mekani kolač sa kefirom i džemom biće pravo otkriće. Pravi se u jednoj činiji, bez puno muke, a rezultat je mirisan, sočan kolač koji mami na još jedno parče – idealan uz šolju kafe ili čaja.
Savet:
Ako želite da kolač ostane posebno sočan, nemojte da ga prepečete – čim čačkalica izađe suva (ali ne sasvim „gola“), izvadite ga iz rerne i prekrijte čistom krpom dok se hladi, da zadrži vlagu.
Umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i solju. Dodajte kefir i ulje, pa dobro promešajte. Postepeno umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte smesu u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta (proverite čačkalicom). Gotov kolač premažite džemom i pospite listićima badema ili seckanim orasima po želji.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Aleksandra Ljubičić/Preneo D.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




