Recept za starinski kolač koji su naše bake pravile: Jednostavan je i uvek uspeva, vratiće vas u detinjstvo!
Starinski kolač, Foto: Printscreen/Youtube/Мой Дастархан Вкусно и Быстро

specijalitet

Recept za starinski kolač koji su naše bake pravile: Jednostavan je i uvek uspeva, vratiće vas u detinjstvo!

Ako želite da kolač ostane posebno sočan, nemojte da ga prepečete

Objavljeno:

Nekad su se kolači pravili od onoga što imamo u kući, a ovaj starinski recept sa kefirom i džemom upravo je takav – jednostavan, skroman i uvek uspe.

Sastojci:

3 jajeta

120 g šećera (ili po ukusu)

pola kašičice soli

350 ml kefira

120 ml biljnog ulja

280 - 300 g brašna

1 kesica praška za pecivo

1 kesica vanilin šećera

2 - 3 kašike džema po izboru

Šaka seckanih orašastih plodova

Priprema:

Kad poželite da napravite nešto slatko, a da vam ne treba mnogo sastojaka – ovaj mekani kolač sa kefirom i džemom biće pravo otkriće. Pravi se u jednoj činiji, bez puno muke, a rezultat je mirisan, sočan kolač koji mami na još jedno parče – idealan uz šolju kafe ili čaja.

Savet:

Ako želite da kolač ostane posebno sočan, nemojte da ga prepečete – čim čačkalica izađe suva (ali ne sasvim „gola“), izvadite ga iz rerne i prekrijte čistom krpom dok se hladi, da zadrži vlagu.

Umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i solju. Dodajte kefir i ulje, pa dobro promešajte. Postepeno umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte smesu u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta (proverite čačkalicom). Gotov kolač premažite džemom i pospite listićima badema ili seckanim orasima po želji.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

(Espreso/Stvar ukusa/Aleksandra Ljubičić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.