
probajte
Starinski recept koji mora da zna svaka domaćica: Ove namirnice već imate, a tek da vidite glavni sastojak
Recept je ponovo stekao popularnost poslednjih godina.
Neobičan, ali neverovatno ukusan recept iz 1930-ih, tokom Velike depresije u SAD, ponovo je stekao popularnost poslednjih godina – zahvaljujući društvenim mrežama. Posebno je blistao tokom pandemije, kada su mnogi tražili jednostavne recepte sa osnovnim sastojcima koje su već imali kod kuće. Glavni sastojak? Verovali ili ne – obična voda!
Ovaj desert, poznat kao „pita sa vodom“, zahteva minimalan trud i samo nekoliko sastojaka. Na TikTok-u i drugim platformama, korisnici su počeli masovno da dele video recepte, oduševljeni koliko je jednostavan, a opet ukusan.
Postupak je malo neobičan: testo se prvo stavi u pleh, pa se u njega sipa voda, a preko njega se posipa mešavina šećera i brašna – bez mešanja. Zatim dolazi puter, isečen na tanke komade, uz dodatak vanile i cimeta po želji. Nakon pečenja i hlađenja, desert se zbije i poprima teksturu koja iznenadi svakog ko ga proba. Iako se najčešće koristi kora za pitu iz prodavnice, naravno možete je napraviti i sami ako želite domaću verziju.
Sastojci:
- 1 nepečena kora za pitu (prečnika oko 23 cm)
- 360 ml vode
- 4 kašike običnog brašna
- 200 g šećera
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 70 g putera, isečenog na 5 komada
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200 °C i stavite koru za pitu na pleh. Sipati vodu u koru.
- U manjoj činiji pomešajte brašno i šećer i smesu ravnomerno pospite vodom – bez mešanja. Dodajte vanilu i stavite komadiće putera na vrh.
- Pecite 30 minuta na 200 °C. Zatim smanjite temperaturu na 190 °C.
- Ako primetite da ivice kore potamne, prekrijte ih folijom. Nastavite sa pečenjem još 30 minuta.
- Nakon pečenja, pita će biti tečna – to je normalno. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim poklopite i stavite u frižider dok se ne stegne.
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/prenosi:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!