
Kolač, Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia
poslastica
Ko proba ovaj čizkejk, onaj običan mu više neće pasti na pamet: Poslastica koja se topi u ustima, nema konkurenciju
Ovaj recept svideće se mnogima.
Objavljeno:
Delikatna ravnoteža i teksture ukusa su neverovatne u ovom desertu. Slatkoća i sol koji se savršeno slažu je ono što čini čizkejk tako jedinstvenim i glavni je razlog popularnosti famoznog kolača od sira.
Ovaj put, mi vam prenosimo još kompletniji recept - čizkejk sa bananom!
Sastojci
Za koru:
- 4 veće banane
- 60 ml ulja
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 1/2 kesice vanilinog šećera
- 200 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 prstohvat soli
- 1 kašičica cimeta
Za fil:
- 900 g neslanog krem sira
- 100 g šećera
- 1/2 kesice vanilinog šećera
- 250 ml mleka
- kesica želatina
- Dekoracija:
- cimet
- banana
Priprema:
- Banane izgnječiti viljuškom, pa dodati ulje, jaje i mutiti da se smesa lepo sjedini. Dodati šećer, vanilin šećer i mutiti dok se šećer lepo ne otopi.
- Brašno prosejati i postepeno dodavati zajedno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Na kraju dodati prstohvat soli i cimet.
- Smesu izliti u okrugli kalup kome se stranica skida. Peći u već zagrejanoj rerni na 160 stepeni Celzijusa, oko 30-40 minuta.
- Neslani krem sir sipati u posudu za mućenje, dodati šećer i vanilin šećer. Mikeserom polako umutiti smesu. U malo mlakog mleka dodati želatin i pustiti 5-10 minuta da bubri.
- Kada je želatin nabrubi, dodati ga preostalom mleku.
- Mleko zatim postepeno dodati smesi od krem sira i mutiti mikserom dok se smesa ne sjedini. Fil prelijte preko ispečene i ohlađene kore.
- Ostavite u frižideru najmanje 3 sata da se smesa lepo rashladi. Skloniti obruč sa kalupa. Ohlađen kolač isecite i dekorišete cimetom i kolutovima banane.
Bonus video:
(Espreso/Ona/prenela:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!