Ovo je najsočniji Jafa kolač koji ruši konkurenciju! Niko mu ne može odoleti, pravićete ga dan za danom
Jafa kolač, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

neodoljiv

Ovo je najsočniji Jafa kolač koji ruši konkurenciju! Niko mu ne može odoleti, pravićete ga dan za danom

Kombinaciji pomorandže i čokolade niko ne može odoleti.

Objavljeno: 08:20h

Jedan od kolača koji je na spisku najomiljenijih kako odraslih tako i dece jeste Jafa kolač.

Kombinaciji pomorandže i čokolade niko ne može odoleti.

Umesto rendanja zamrznutih pomorandži koristite one koje ste samleli u secku ili na mašini za mlevenje mesa - ukus kolača će ostati isti.

POTREBNI SASTOJCI

5 jaja

1 kg šećera

500 g brašna

500 ml mleka

250 ml ulja

3 kašike kakao-praha

3 pomorandže

300 g pekmeza od kajsija

2 kesice praška za pecivo

150 g čokolade za kuvanje

50 ml slatke pavlake

PRIPREMA

Umutite dva jajeta sa 300 grama šećera, 200 grama brašna, kesicom praška za pecivo, 200 mililitara mleka i 100 mililitara ulja. Sve dobro sjedinite, pa sipajte u podmašćen i brašnom posut pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se patišpanj ne odvoji od ivica pleha.

Ohlađen patišpanj sitno izmrvite, dodajte mu pekmez od kajsija i 300 grama šećera koji ste prethodno ušpinovali sa malo vode (ređe nego za slatko). U smesu dodajte tri pomorandže koje ste prethodno izradili u secku ili samleli na mašini za meso. Sve dobro izmešajte i stavite sa strane.

Umutite tri jajeta sa 400 grama šećera, 300 grama brašna, 300 mililitara mleka i 150 mililitara ulja. Smesi dodajte prašak za pecivo i kakao-prah, pa još jednom sve dobro izradite varjačom. Sipajte smesu u podmazan i brašnom posut okrugli pleh ili dublju šerpu, pa pecite na 200 stepeni dvadesetak minuta.

Izvadite okruglu koru iz posude za pečenje, prebacite je na poslužavnik, pa na nju ravnomerno nanesite fil sa pomorandžama, izmrvljenim patišpanjom i pekmezom od kajsija. Ostavite kolač da malo odstoji, pa ga prelijte čokoladom glazurom.

U šerpicu sipajte slatku pavlaku i izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa rastapajte na tihoj vatri. Kad se sastojci sjedine, prelijte glazuru preko kolača i ostavite da se stegne.

Po želji, kolač možete da ukrasite umućenom slatkom pavlakom ili šlagom.

Prijatno!

00:05

Sonja Vuksanović provozala se Dubaijem u helikopteru

(Espreso/ona.telegraf/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.