savršensto
Najukusniji starinski kolač sa jabukama - naše bake su ga redovno pravile: Ne postoji bolji, a ni lakši recept
Lak recept za najukusniju starinsku lenju pitu
Starinske poslastice su uvek najslađe - takva je i lenja pita.
Pred vama je recept za najukusniju, niko neće moći da joj odoli.
Sastojci i detaljna priprema su tu:
Potrebno je:
Za testo:
- Brašno 500 g
- Maslac (hladan) 250 g
- Šećer 150 g
- Jaja 2 komada
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- So prstohvat
Za fil:
- Jabuke 1 kg
- Šećer 100 g
- Cimet 1 kašičica
- Sok od jednog limuna
- Griz 50 g
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte hladan maslac ili margarin isečen na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaja i brzo umesite testo dok ne postane glatko. Podelite testo na dva dela, jedan malo veći od drugog. Veći deo testa stavite u frižider na 30 minuta, a manji deo u zamrzivač.
Jabuke oljuštite, očistite i narendajte. Dodajte šećer, cimet i sok od limuna, pa sve dobro izmešajte. Ostavite jabuke da odstoje 10 minuta, a zatim ih dobro ocedite od viška soka. Dodajte griz i sve dobro izmešajte. Zagrejte rernu na 180°C. Veći deo testa razvaljajte na pobrašnjenoj površini i stavite u podmazan pleh (dimenzija oko 30x20 cm), tako da pokrije dno i ivice pleha. Rasporedite fil od jabuka ravnomerno preko testa. Manji deo testa izvadite iz zamrzivača i narendajte ga preko fila od jabuka.
Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta, dok ne dobijete zlatno-smeđu boju. Ostavite pitu da se ohladi, a zatim je isecite na kocke i pospite šećerom u prahu po želji.
Prijatno i uživajte u najlepšem kolaču.
Ako želite nešto kremasto sa čokoladom, za vas je tu čokoladni sufle.
Bonus video:
(Espreso/BlicŽena/Iris Krdžić/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




