Najukusniji starinski kolač sa jabukama - naše bake su ga redovno pravile: Ne postoji bolji, a ni lakši recept
Tri parčeta lenje pite na tacni, Foto: Printscreen/Youtube/mica_mihailovic

savršensto

Najukusniji starinski kolač sa jabukama - naše bake su ga redovno pravile: Ne postoji bolji, a ni lakši recept

Lak recept za najukusniju starinsku lenju pitu

Objavljeno:

Starinske poslastice su uvek najslađe - takva je i lenja pita.

Pred vama je recept za najukusniju, niko neće moći da joj odoli.

Sastojci i detaljna priprema su tu:

Parče lenje pite na tanjiru
Parče lenje pite na tanjirufoto: Printscreen/Youtube/THE BEST RECIPES

Potrebno je:

Za testo:

- Brašno 500 g

- Maslac (hladan) 250 g

- Šećer 150 g

- Jaja 2 komada

- 1 prašak za pecivo

- 1 vanilin šećer

- So prstohvat

Za fil:

- Jabuke 1 kg

- Šećer 100 g

- Cimet 1 kašičica

Pravljenje lenje pite
Pravljenje lenje pitefoto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

- Sok od jednog limuna

- Griz 50 g

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte hladan maslac ili margarin isečen na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaja i brzo umesite testo dok ne postane glatko. Podelite testo na dva dela, jedan malo veći od drugog. Veći deo testa stavite u frižider na 30 minuta, a manji deo u zamrzivač.

Lenja pita u plehu
Lenja pita u plehufoto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

Jabuke oljuštite, očistite i narendajte. Dodajte šećer, cimet i sok od limuna, pa sve dobro izmešajte. Ostavite jabuke da odstoje 10 minuta, a zatim ih dobro ocedite od viška soka. Dodajte griz i sve dobro izmešajte. Zagrejte rernu na 180°C. Veći deo testa razvaljajte na pobrašnjenoj površini i stavite u podmazan pleh (dimenzija oko 30x20 cm), tako da pokrije dno i ivice pleha. Rasporedite fil od jabuka ravnomerno preko testa. Manji deo testa izvadite iz zamrzivača i narendajte ga preko fila od jabuka.

Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta, dok ne dobijete zlatno-smeđu boju. Ostavite pitu da se ohladi, a zatim je isecite na kocke i pospite šećerom u prahu po želji.

Prijatno i uživajte u najlepšem kolaču.

Ako želite nešto kremasto sa čokoladom, za vas je tu čokoladni sufle.

Bonus video:

01:00

RAŠINA KUHINJA Domaće fetućine

(Espreso/BlicŽena/Iris Krdžić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.