Čokoladna poslastica koja se sprema brzo i lako: Ovaj slatkiš uspeće apsolutno svima, uživajte u svakom zalogaju
Poslastica, Foto: Derek Phillips / Alamy / Alamy / Profimedia

majstorski

Čokoladna poslastica koja se sprema brzo i lako: Ovaj slatkiš uspeće apsolutno svima, uživajte u svakom zalogaju

Postoji mnogo recepata za čokoladni sufle, dezert koji je poznat i obožavan u svakom kutku planete, a teško da ćete naći bolji i jednostavniji od ovog.

Objavljeno:

Sufle je jedan od najpoznatijih slatkiša na svetu, a dolazi nam iz francuske kuhinje, poznate po izuzetnom poslastičarstvu.

Veruje se da je prvi sufle napravljen početkom 18. veka, a njegov tvorac je najverovatnije Vensan la Šapel, čuveni kuvar koji je osmislio i bešamel sos.

Reč soufflé je, inače, prošlo vreme glagola souffler, što znači "disati", "duvati", "naduvati se".

Postoji mnogo varijanti recepata za sufle, a iako su prvobitni bili beli i žuti, danas je verovatno omiljeni čokoladni sufle. Gotovo da nema popularnih kuvara i jutjubera koji nisu predstavili svoje načine pripreme suflea, a jedan od najpopularnijih recepata, koji je obavio kanal Spice Bangla, pogledalo više od pet miliona ljudi.

Sastojci:

  • 1 kašika putera
  • 1 kašika brašna
  • ½ šolje hladnog mleka (oko 120 ml)
  • 100 g crne čokolade (najbolje sa 75% kakaoa)
  • prstohvat soli
  • ½ kašičice arome vanile
  • 1 žumance
  • 2 belanceta
  • 3 kašike šećera + još malo za posipanje korpica
  • kakao prah za dekoraciju

Priprema

  1. Namažite puterom korpice za sufle, i dno i unutrašnje stranice, pa pospite šećerom, vodeći računa da šećer pokrije sav puter u posudi, a višak šećera uklonite. Stavite na stranu.
  2. Uključite rernu da se greje na 200℃.
  3. U šerpi otopite puter na srednjoj temperaturi, pa dodajte kašiku brašna i mutite jedan minut, dok se lepo ne sjedini. Zatim dodajte mleko i mutite dok smesa ne bude glatka i gusta. Sklonite s vatre i ubacite lomljenu čokoladu.
  4. Dodajte prstohvat soli i aromu vanile, pa mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i ne sjedini. Ostavite da se malo prohladi, pa (dok je još uvek toplo, samo ne treba da bude vrelo) u to umutite žumanca.
  5. U odvojenoj posudi mikserom umutite belanca, a postepeno dodajte šećer i mutite sve dok ne dobijete čvrst šlag.
  6. Lagano umutite jednu trećinu smese od belanaca u čokoladnu, dok ne posvetli, pa umešajte pažljivo i ostatak i mešajte dok se ne sjedini. Budite vrlo oprezni kako smesa ne bi splasnula.
  7. Kašikom sipajte smesu u pripremljene korpice.
  8. Pecite 12-15 minuta (ako se peče malko duže, biće čvršći sufle). Izvadite iz rerne i odmah poslužite.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.