Probajte hleb sa belim lukom koji se topi u ustima: Ništa lepše dugo nije jeli, a jedan trik koristiće domaćicama
Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia

majstorski

Probajte hleb sa belim lukom koji se topi u ustima: Ništa lepše dugo nije jeli, a jedan trik koristiće domaćicama

Pripremite se da uživate u najukusnijem specijalitetu koji će osvojiti sva vaša čula!

Objavljeno:

Nema ničeg boljeg od mirisa sveže pečenog hleba koji ispunjava kuhinju, a kada se tome doda beli luk i sir, dobijate pravo remek-delo ukusa.

Ovaj recept savršen je za ljubitelje toplih, vazdušastih peciva koja se razvlače i tope u ustima. Ključ savršenog testa leži u jednom jednostavnom triku uz pomoć kojeg se proces dizanja testa znatno ubrzava.

Rezultat je mekano, elastično testo koje se lako oblikuje i brzo peče, a svaki zalogaj donosi savršeni balans hrskave korice i sočne, siraste unutrašnjosti.

Sastojci:

  • Mleko - 225 ml
  • Šećer - 30 g / 2 kašike
  • Instant suvi kvasac - 1,5 kašičice/4,5 g
  • Brašno za hleb - 300 g
  • So - 1 kašičica
  • Neslani puter - 20 g

za sos od belog luka:

  • Pasta od belog luka - 2 kašike
  • Iseckajte peršun - samo nekoliko
  • Neslani puter - 50 g
  • Čili pahuljice - 1 kašičica
  • So - po ukusu
  • Sir - 150+100=250 gr

PRIPREMA:

  1. U jednu posudu sipajte toplo mleko, dodajte 30g šećera i suvi kvasac, sve dobro izmešajte, poklopite i odložite u stranu.
  2. U veću posudu sipajte brašno za hleb i so pa dobro promešajte. Zatim dodajte prethodno pripremljenu miksturu sa kvascem, pa sve sjedinite u kompaktnu testastu smesu. Testo oblikujte rukama u brašnu, potom dodajte u smesu 20g putera i sjedinite tako da testo postane glatko, sjajno i elastično.
  3. Lepo oblikovano testo stavite u posudu i prekrijte providnom folijom pa ostavite da nadođe. Kako bi brže nadošlo možete ga ubaciti u isključenu mikrotalasnu ili rernu i zatvoriti zajedno sa šoljom vrele vode. To je trik koji pomaže da se testo brže podigne.
  4. Za to vreme pomešajte pastu od belog luka, puter, čili, sitno seckan peršun i so po ukusu, potom sve dobro sjedinite.
  5. Kada je testo nadošlo, razvaljajte ga oklagijom na tanji četvorougao. Potom ravnomerno nanesite prethodno pripremljenu pastu sa belim lukom i peršunom. Preko premazane paste dodajte rendani sir po želji, preporuka je da to budu dve različite vrste sira.
  6. Zatim isecite sve na 12 jednakih delova, pa počnite da ih slažete jedan na drugi. Tako naslagane ih položite vodoravno u mali duboki pleh prekriven pek papirom, prekrijte providnom folijom i ostavite da opet nadođe testo, otprilike oko 1 sat.
  7. Nakon toga, premažite ostacima paste od belog luka i ubacite u rernu na 180 stepeni da se peče oko 30 minuta, nakon čega možete izvući i poslužiti ovaj preukusni hleb. Prijatno!

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Glossy/E.S./prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.