Velika voćna Bloody Berry torta sa crvenim voćem i laganim vazdušastim biskvitom je bomba! Kremasta i puna fila...
Velika voćna Bloody Berry torta sa crvenim voćem, Foto: Printscreen Youtube / Kuhinjica M

veličanstvena

Velika voćna Bloody Berry torta sa crvenim voćem i laganim vazdušastim biskvitom je bomba! Kremasta i puna fila...

Vlažna, kremasta, lagana, a puna fila, osvojiće vas!

Objavljeno:

Lagan, vazdušast, ne preterano sladak, niti suv čokoladni biskvit, prekriven nežnim filom od bobičastog crvenog voća i zamirisan penastom vanilin kremom...

Sastojci:

Za čokoladni biskvit (24 cm)

300 gr brašna

100 gr gorkog kakao praha

300 gr šećera

1.5 kašičica (6gr) praška za pecivo

2 kašičice (15gr) soda bikarbone

prstohvat soli

250 ml mleka

1 kašičica arome vanile

125 ml ulja (otopljenog putera)

250ml ključale vode

2 cela jaja

Bloddy berry torta
foto: Printscreen Youtube / Kuhinjica M

Za nežni Berry fil:

600 gr smrznutog crvenog mix voća (maline, jagode, višnje i crvene ribizle)

70 gr gustina

150 gr kristal šećera

50 gr putera

Za penasti vanila krem

1 l mleka

150 gr kristal šećera

2 kesice vanilin šećera (može i bourbon)

2 kašičice arome vanile

3 kesice vanila pudinga

125 gr putera (sobne temperature)

2 kesice praha za šlag

Priprema:

Biskvit: Tajna "vlažnosti" čokoladnog biskvita upravo leži u tome što se puter zamenjuje uljem. Budete li ga pravili po receptu, nećete imati potrebu za dodatnim natapanjem biskvita.

Suve sastojke sjediniti pa prosejati.

U posebnu posudu staviti jaja, mleko, ulje i aromu vanile, pa sjediniti mikserom tek toliko da se sastojci povežu.

Smesi, naizmenično, dodavati suve sastojke i ključalu vodu, mešajući lagano mikserom, dok se sve lepo ne sjedini i poveže.

Smesu podeliti na tri jednaka dela. Svaki izliti u kalup, obložen pek papirom i peći 20ak minuta, u predhodno zagrejanoj rerni od 180°C. Uraditi dobro poznati test čačkalicom.

Biskvite dobro ohladiti, pa otseći gornji deo biskvita, jer se u toku pečenja malo podigne (naduva).

*Ukoliko vam ide od ruke, da biskvite horizontalno sečete na jednake delove, onda od cele smese ispecite jedan biskvit, pa ga nakon hlađenja isecite na tri jednaka dela.

Izvor recepta za čokoladni biskvit je ovde (smanjila sam samo količinu šećera, sa 400 na 300gr).

Berry fil: Uz dodatak putera, voćni fil više nije još jedan sasvim običan voćni žele, već ZAISTA postaje fin voćni krem, punijeg ukusa.

Smrznuto voće istresti u posudu, odmah dodati šećer i ostaviti da se potpuno otopi i pusti sok (dobićete cca 700ml).

Nakon odmrzavanja, voće i sok prebaciti u šerpu i na laganoj vatri kuvati, do tačke ključanja.

Gustin razmutiti u 6-7 kašika hladne vode, te ga lagano ulivati u voće i kuvati uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne.

U skuvan i topao fil, dodati puter i još jednom sve promešati dok se puter ne rastopi. Ohladiti.

Vanila krem

U šerpu sipati mleko, dodati aromu vanile i šećere, i zagrevati na laganoj vatri.

Puding razmutiti i skuvati prema uputstvu.

Ohladiti.

U dooobro ohlađen puding, dodati puter isečen na kockice i mutiti mikserom dok se lepo ne poveže i grudvice putera razbiju. Zatim u smesu istresti prah za šlag i mutiti dok smesa ne postane potpuno penasta.

Filovanje

Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i staviti na odgovarajući tanjir.

1. Biskvit.

2. Pola Berry fila.

3. 1/3 Vanila krema.

4. Biskvit.

5. Druga polovina Berry fila.

6. Druga trećina Vanila krema.

7. Biskvit.

Tortu staviti u frižider na hlađenje, oko 5h (najbolje preko noći).

Nakon hlađenja, skinuti obruč, premazati ostatkom vanila krema i ukrasiti po sopstvenoj želji.

Bonus video:

02:40

Napravili smo pravni tim, predate su prve žalbe zbog kršenja prava na obrazovanje

(Espreso/domaćirecepti.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.