UKUSNA!
Recept za omiljenu srpsku salatu! Može da se sprema i zimi i leti, puna ukusnih sastojaka, a opet lagana
Sprema se za razna slavlja, a kao i ruska, i mimoza ima nekoliko verzija!
Mimoza je verovatno posle ruske, najomiljenija salata u Srbiji.
Sprema se za razna slavlja, a kao i ruska, i mimoza ima nekoliko verzija. Ovo je osnovni recept, koji mnoge domaćice modifikuju prema ukusu ukućana i gostiju.
Potrebno je:
4 krompira 6 tvrdo kuvanih jaja 200 g stišnjene šunke ili šunkarice 300 g tvrdog sira (kačkavalj,trapist…) 1 pavlaka 100g majoneza so,biber
Priprema:
Skuvati krompir u ljusci i ohladiti ga. Jaja kuvati duže od 5 minuta, tako da žumance ne bude rovito. Napraviti preliv za salatu, mešanjem pavlake i majoneza. Preliv začiniti po ukusu. Svi sastojci se rendaju i slažu u slojevima u činiju u kojoj će biti posluženi.
Dno činije se premaže slojem preliva od majoneza i pavlake.
Prvo se stavlja rendani krompir, a preko njega preliv. Izrendati (ili sitno iseckati) šunkaricu i premazati prelivom u tankom sloju. Izrendati kuvano jaje, a zatim preliv. Preko jaja se renda sir.
Ponovo slagati sastojke istim redosledom dok se ne utroše. Na kraju narendati malo više sira i ukrasiti rendanim žumancima, kako bi salata opravdala svoj naziv.
(Espreso/J.R.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!









