Svi grešimo kada pravimo krompir salatu! Nikad vam ne bi palo na pamet šta kuvari dodaju u nju da bude slasna
Krompir salata, Foto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

ukusna!

Svi grešimo kada pravimo krompir salatu! Nikad vam ne bi palo na pamet šta kuvari dodaju u nju da bude slasna

Da biste napravili savršenu, sočnu i kremastu salatu od krompira, treba vam dobar recept, ali neophodno je i da izbjegnete nekoliko grešaka

Objavljeno:

Salata od krompira koristi se uz razna jela, služimo je uz ribu, ali i uz meso. Sličan običnom, a ipak drugačiji je način na koji krompir salatu spremaju u Austriji ili Nemačkoj. Prema tom receptu salata od krompira je sočnija i kremastija, a glavni je razlog za to je - goveđa supa.

Sastojci:

1 kg krompira (tvrđeg, žutog)

1 srednje velika glavica ljubičastog luka

250 ml goveđe supe

1 kašičica senfa

1 kašika sirćeta od belog vina

3 kašike ulja

malo sveže mljevenog bibera

2 prstohvata soli

nekoliko grančica svežeg peršuna

Priprema:

Operite krompir pa ga cijelog stavite u lonac hladne vode i kuvajte u kori oko 30 minuta. Kad je krompir kuvan, ubacite ga u hladnu vodu, pustite da se malo ohladi kako bi se lakše ljuštio i rezao pa ga oljuštite i narežite na kolutove podjednake debljine.

Luk očistite i naseckajte na kockice, dodajte ga krompiru i pažljivo promešajte.

U toplu goveđu supu dodajte senf, sirće, ulje, so i biber, sve dobro izmešajte i prelijte preko krompira, lagano protresite posudu, ostavite salatu da odstoji najmanje sat vremena kako bi se sve arome upile.

Naseckajte na sitno sveži peršun, pospite ga po salati, prema potrebi salatu dodatno začinite solju i biberom, pažljivo promešajte i poslužite.

Da bi vaša salata bila savršena i sočna, svakako treba da pripazite na pet grešaka zbog kojih salata od krompira može ispasti loše, uprkos odličnom receptu.

1 / 10 Foto: Printscreen/Youtube/ Nadica-just my way

Pogrešna sorta krompira

Birajte krompire približno jednake veličine kako bi se ravnomerno skuvali, a najbolje je odabrati žuti krompir. Brašnasti će se lako prekuvati i raspadati prilikom mešanja.

Kuvanje u vrućoj vodi

Neljušteni krompir stavite u hladnu vodu (tako da krompiri budu potpuno potopljeni) kako bi se ravnomjerno skuvao. Vodu nemojte zaboraviti da posolite. Viljuškom provjerite da li je kuvan. Ako lako prolazi, spreman je za ceđenje.

Slepljeni kolutovi

Skuvani krompir prebacite u hladnu vodu kako se ne bi raspadao tokom ljuštenja i rezanja. Nakon rezanja kolutovenauljite maslinovim uljem (neki više vole obično ili rastopljenu svinjsku mast) kako se ne bi spojile.

Previše luka

Previše luka preuzme sve ukuse i arome. Neki se služe trikom da luk posole, ostave 15 minuta pa iscede u krpi i dodaju krompiru. Odličan je i trik da luk potopite u vinsko sirće kako bi bio manje intenzivan.

Premalo preliva

Ako izrežete krompir na prevelike komade lako je moguće da će salata delovati suvo.

Bonus video:

05:18

ADVOKAT RASKRINKAO: ISPLIVALA JOŠ JEDNA GRČIĆEVA AFERA?! Hteo da sruši crkvu iz 1816, pa usprotivljenima priredio pakao! Nikada se nisam osetio poniženijim!

(Espreso/J.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.